De financiële markten zijn volledig in de ban van Trump, meer in het bijzonder van de handelstarieven waarmee gedreigd wordt. Woensdag 2 april is het zover, althans: dan zou er een importtarief op in het buitenland geproduceerde auto's gaan gelden van 25%, een maand later gevolgd door eenzelfde heffing op onderdelen van auto's zoals aandrijflijnen, versnellingsbakken et cetera.
Helemaal zeker is dat nog steeds niet: vrijdag ná sluiting van Wall Street liet Trump weten dat er nog steeds onderhandeld kan worden. Als beleggers ergens een broertje dood aan hebben, dan is het wel onzekerheid. Wall Street sloot die dag opnieuw stevig in het rood, waarbij vooral de Nasdaq stevig daalde.
Maar hoewel er flink aan de boom wordt geschud, staat de S&P 500 year-to-date slechts 5% lager en de Nasdaq afgerond min 9%. Dat veel beleggers desondanks de perceptie hebben dat er van een stevige correctie sprake is, komt vooral door forse koersdalingen van de Magnificent Seven. Zo noteert Tesla ytd ruim 30% lager, Alphabet 18% en Nvidia 21%. De jongste cijfers laten zien dat vooral hedge funds hun posities in deze voormalige sterren van Wall Street in rap tempo afbouwen.
Het slechte nieuws voor beleggers is dat de onzekerheid de komende tijd nog wel even zal aanhouden, nog los van het feit dat 'Liberation Day' zoals Trump 2 april noemt - áls die tarieven inderdaad van kracht worden - een reactie zal uitlokken van de handelspartners, die dan weer opgevolgd (kunnen) worden door verdere stappen van de VS. Een en ander komt het marktsentiment bepaald niet ten goede, zoals ook al blijkt uit de meest recente IPO op Wall Street, waarover verderop meer.
Deze week:
- IPO CoreWeave (CRWV)
- Spanning op de gasmarkt
- CBDC klaar in oktober
- Agenda