vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

  1. Slotbericht: AEX breekt bandbreedte neerwaarts af

    Tom Nederhoff

    De Amsterdamse beurs is vrijdag lager geëindigd en stond vooral tijdens de middagsessie onder druk, nadat de Amerikaanse PCE-inflatie hoger uitkwam dan verwacht.

    De AEX sloot richting het weekend 0,8 procent lager op 907,46 punten. Daardoor liep het weekverlies ook wat op, tot eveneens 0,8 procent.

    De PCE-indicator toonde in februari een stabiele prijsstijging van 2,5 procent, maar de kerninflatie kwam met 2,8 procent iets hoger uit dan verwacht. Daarbij stegen de kernprijzen op maandbasis met 0,4 procent.

    Ondertussen noteerde de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden eind maart op 5,0 procent, volgens een enquête van de Universiteit van Michigan, en dat is het hoogste niveau sinds november 2022.

    En dus neemt de angst voor stagflatie in de VS toe en dat zal de Federal Reserve kunnen beperken in haar mogelijkheden om de rente verder te verlagen, volgens James Knightley van ING. Maar vanuit het perspectief van de Amerikaanse economie zijn die renteverlagingen wel snel nodig, meent de econoom.

    In de eurozone lijkt de inflatie ondertussen nog wel af te nemen; vrijdag werd duidelijk dat de inflatie in Frankrijk en Spanje in maart verder is afgekoeld. Als dat beeld komende week wordt bevestigd met Duitse cijfers en data voor de eurozone als geheel, dan biedt dat de Europese Centrale Bank de ruimte om de rente ook in april te verlagen.

    Stijgers en dalers

    Bankaandelen behoorden vrijdag tot de grootste dalers in Europa en Amsterdam was daarop geen uitzondering. ING verloor 1,7 procent en ABN AMRO zelfs 2,3 procent. Halfgeleideraandelen ASMI, Besi en ASML leverden 2,3 tot 2,6 procent in en ArcelorMittal verloor 3,3 procent. Exor liet 3,0 procent gaan.

    Heineken ging aan kop in de AEX met een winst van 1,9 procent. Randstad was hekkensluiter met een verlies van 5,9 procent, maar noteerde ook ex-dividend. Gecorrigeerd daardoor verloor het aandeel 1,7 procent.

    JDE Peet's deed goede zaken in de Midcap, met een plus van 1,2 procent. Basic-Fit daalde met 0,9 procent op een slotkoers van 18,97 euro. InPost verloor 6,3 procent na cijfers en was daarmee hekkensluiter in de Midcap. 

    In de AMX gingen de vastgoedfondsen aan kop. Eurocommercial won 1,0 procent, CTP steeg met 0,9 procent en WDP eindigde als koploper 2,3 procent in de plus. Wereldhave en NSI stegen ook in de Smallcap. 

    In de AScX werd de lijst echter aangevoerd door Sligro met een winst van 3,9 procent. Alfen daalde met 4,3 procent en Sif leverde zelfs 5,0 procent in.

    AEX index

    De beurs in Amsterdam heeft de week wat verzwakt afgesloten. De afgelopen weken nam het momentum al wat af en werd er een neutraal verloop zichtbaar. Het herstel staat inmiddels onder druk nu de koers de smalle bandbreedte tussen 911 en 932 punten neerwaarts heeft verlaten.

    Door de neerwaartse uitbraak richten we onze blik verder naar beneden. Rond 887, gevormd door de bodem van 11 maart, kan opnieuw steun worden verwacht. 

     

  2. Update S&P future: bodems bereikt

    Tom Nederhoff

    S&P Future

    Sinds het openen van de deuren op Wall Street heeft de future op de brede S&P index haar weg inderdaad vervolgd richting het cluster van bodems rond 5650 punten. Hier kan, gezien het eerdere koersverloop, steun worden gevonden voor een mogelijke herstelbeweging. Toch merken we op dat het plaatje momenteel zwak oogt.

    Een stevige doorbraak onder de bodems verlegt onze focus naar de bodem van 13 maart rond 5560 punten. Van herstel blijft zoals eerder besproken pas sprake mocht de koers weten uit te breken boven de dubbele top rond 5850 punten. Tot de koers daarin slaagt blijft een nieuwe correctie op de loer liggen.

     

     

  3. Voorbeursbericht VS: S&P future zet daling voort

    Tom Nederhoff

    De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een rode opening tegemoet, terwijl beleggers worstelen met de aanhoudende onzekerheid over importheffingen, terwijl de PCE-inflatie iets hoger uitkwam dan verwacht.

    De futures op de S&P 500 noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent lager.

    Wall Street liet donderdag al een afwachtend handelsverloop zien, waarbij naast autofabrikanten ook halfgeleideraandelen onder druk stonden. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 0,3 procent in het rood.

    President Donald Trump kondigde woensdagavond aan dat de Verenigde Staten vanaf 2 april importheffingen van 25 procent gaan zetten op buitenlandse auto's en onderdelen. Heffingen op onder meer farmaceutische producten, hout en halfgeleiders worden daarnaast voorbereid.

    Vandaag bleek dat de Amerikaanse kerninflatie in februari iets hoger is uitgekomen dan verwacht. De PCE-kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, noteerde op jaarbasis op 2,8 procent. Dat was in januari nog 2,7 procent, een opwaartse bijstelling van de eerder gemelde 2,6 procent. De stijging in februari was iets sterker dan voorzien.

    Op maandbasis kwam de kerninflatie uit op 0,4 procent.

    De algemene inflatie bleef steken op 2,5 procent op jaarbasis. Op maandbasis was sprake van een prijsstijging van 0,3 procent.

    De inkomens stegen in februari met 0,8 procent op maandbasis en dat was sterker dan de plus van 0,4 procent die werd voorzien. De bestedingen van Amerikanen stegen met 0,4 procent, waar een toename van 0,5 procent werd voorzien.

    S&P future

    Wall Street lijkt de week zwak af te gaan sluiten en zet daarmee de herstelbeweging onder druk. Gisteren bespraken we het intraday gap, gemarkeerd met het grijze vlak, en dat een lager top hier de daling richting 5650 punten waarschijnlijk zou maken. 

    De lagere top is inmiddels gevormd en vooraslnog lijkt deze beweging te zijn ingezet. Voor nu richten we onze blik daarom op deze bodems. Pas bij een doorbraak boven 5850 zien we ruimte voor herstel.

     

  4. Ochtendbericht: AEX index test de steunzone

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs wist vrijdagochtend de openingsverliezen deels weg te werken. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,2 procent tot 913,02 punten, na eerder nog onder de 910 punten te hebben gehandeld.

    Vanochtend staan het consumentenvertrouwen en economisch sentiment in de Eurozone nog op de rol. In de VS zal er aandacht zijn voor de persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie. Dit laatste is het favoriete inflatiecijfer van de Fed. Ook zullen beleggers oog hebben voor het consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

    Onder de hoofdfondsen ging Philips aan kop met een winst van 1,1 procent, gevolgd door Unilever dat 1,0 procent kon bijschrijven, net als Ahold Delhaize. De banken ABN AMRO en ING verloren 1,7 en 2,2 procent. Randstad noteerde 4,7 procent lager vanwege een ex-dividend notering. Hiervoor gecorrigeerd verloor het aandeel 0,9 procent.

    In de AMX gingen de vastgoedfondsen aan kop. Eurocommercial won 1,0 procent, CTP steeg ook met 1,0 procent en WDP kon 1,1 procent bijschrijven. Basic-Fit verloor 0,1 procent tot 19,14 euro. InPost verloor 2,1 procent na cijfers.

    AEX index

    De beurs in Amsterdam zet momenteel de steunzone rond 911 punten flink onder druk. Vooralsnog weet de index zich nipt te handhaven boven de steun, maar een herstel zal snel moeten intreden.

    Een neerwaartse doorbraak zal het technisch beeld wat verzwakken en ruimte vrijmaken voor een grotere daling richtin 888 punten. Alleen als de index snel weet op te veren vanaf de steunzone, blijft het gematigd positieve beeld intact.

  5. Voorbeurs: Rode opening op Damrak

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een lagere opening. Futures op de AEX Index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. 

    De AEX sloot donderdag ook al 0,3 procent lager, op een stand van 914,68 punten. Amerikaanse importheffingen op auto's wogen op het sentiment in Europa, en in Amsterdam was staalconcern ArcelorMittal de gebeten hond. 

    Ook Wall Street liet donderdagavond nog een afwachtend handelsverloop zien, waarbij naast autofabrikanten ook halfgeleideraandelen onder druk kwamen te staan. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 0,3 procent in het rood.

    AEX future

    De future op de beurs in Amsterdam maakte afgelopen week pas op de plaats boven de steunzone rond 913 punten. De future lijkt nu verder te verzwakken met een doorbraak onder de steunzone.

    Er komt ruimte vrij voor een grotere daling indien de neerwaartse doorbraak standhoudt. Dan sluiten we ook een daling richting de bodem van medio maart rond 888 punten niet uit.

    Laatste Premium artikelen

    AMD veert op van oude bodem

    Bodemvorming bij Sofina zet door

    Overig nieuws

    ASR stapt helemaal uit olie en gas

    ASR stopt volledig met beleggingen in traditionele olie- en gasbedrijven omdat gesprekken over verduurzaming geen resultaat opleverden. De verzekeraar verkoopt ook externe fossiele beleggingen en gaat nu grote afnemers van fossiele brandstoffen aanspreken op hun transitieplannen. Terwijl wereldwijd klimaatambities worden afgezwakt, loopt ASR voorop met verduurzaming. Naast beleggingen werkt ASR ook aan het vergroenen van vastgoed, hypotheken en landbouwgronden. De verduurzamingsmaatregelen kosten het bedrijf circa €25 mln. (FD)

    VS naar rechter om krimp Schiphol

    Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen dreigen met juridische stappen als het kabinet Schiphol laat krimpen naar 478.000 vliegbewegingen. In een brief aan minister Madlener stellen ze dat dit in strijd is met internationale verdragen en dat de 'evenwichtige aanpak'-procedure niet goed is gevolgd. Ze waarschuwen voor strafmaatregelen en wijzen op eerdere conflicten. Volgens hen negeert Nederland alternatieven voor krimp, zoals stillere vliegtuigen en aangepaste routes. Vooral vrachtvervoerders vrezen verlies van toegang tot Schiphol. (Telegraaf)

    China pakt VS terug met heffing op lng

    China heeft een importheffing van 15% op Amerikaans lng ingevoerd, waardoor de Chinese vraag met 30% daalde. Hierdoor zakte de Europese gasprijs, samen met milde weersomstandigheden en lagere Aziatische vraag. Ook speelt optimisme over een mogelijke vredesdeal tussen Rusland en Oekraïne mee. Door overaanbod daalt de gasprijs mogelijk verder, zelfs onder €25 per MWh. Europa profiteert, maar Amerikaanse exportinfrastructuur dreigt onderbenut te raken, tot frustratie van president Trump. (FD)

    Damrak: Lager

    De AEX sloot gisteren 0,3% lager. ArcelorMittal (-4,1%) sloot onderaan. Besi leverde 3,1% in. Er ging 2,2% van de koers van AkzoNobel, ASML en ASM af. Er werd tegenwicht geboden door onder meer Philips (1,8%) en Unilever (1%). Exor won 1,2%, het gaat voor €1 mrd eigen aandelen inkopen. In de Midkap was Air France KLM (-4,3%) een laagvlieger door adviesverlagingen. InPost (2,2%) noteerde bovenaan.

    Wall Street: Handelsoorlogsdreiging

    Trump wakkert de vrees voor een handelsoorlog aan. Voor Trump zijn de heffingen onderhandelingsgeld. Maar markten houden niet van de onzekerheid die ermee gepaard gaat. De Dow Jones dook 0,4% omlaag, de S&P500 verloor 0,3% en de Nasdaq leverde 0,5% in. Ford (-3,8%) en GMC (-6,8%) sloten lager, maar ook onderdelenfabrikanten als Aptiv (-5,2%) en BorgWarner (-5%). Tesla (2,1%) en Rivian (8,8%) profiteerden juist.