Beleggers kunnen hun borst natmaken. Het belooft een bijzonder turbulente week te worden met een bomvolle agenda. Het slot op Wall Street afgelopen vrijdag voorspelt daarbij weinig goeds: de S&P 500 beleefde met een verlies van 1,7% de slechtste beursdag sinds 18 december na een reeks zwakke macro-economische cijfers en zorgelijk nieuws uit China (waarover later meer).
De teleurstellende macrodata bestonden uit een daling van de verkopen van bestaande woningen, een scherpe afname van het consumentenvertrouwen en minder activiteit in de dienstensector.
Consumenten houden de hand op de knip en de positieve stemming onder Amerikaanse bedrijven aan het begin van het jaar heeft plaatsgemaakt voor toenemende onzekerheid, stagnerende bedrijfsactiviteiten en oplopende prijzen. Met name over de gevolgen van de invoering van extra importtarieven door president Trump bestaan veel zorgen.
Het woord stagflatie valt daarom steeds vaker. Komende vrijdag krijgen we hier meer informatie over. Dan volgen namelijk nieuwe data over de core PCE-inflatie (zonder voedsel en energie), waar de Federal Reserve met speciale aandacht naar kijkt bij het bepalen van het monetaire beleid.
Verder:
- Voortekenen prestaties Amerikaanse beurs ronduit slecht
- Worden Duitse verkiezingen een game changer?
- De week van Duitsland
- Wat betekent DeepSeek voor Nvidia? Woensdag horen we (eindelijk) meer
- Cijfers van twee populaire achterblijvers: JET en Fugro
- Zorgen over ontdekking nieuw coronavirus
- Leestip: brief van Warren Buffett
- Agenda