vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘TSMC wint op de nanometer’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

TSMC wint op de nanometer

De resultaten van TSMC waren ijzersterk. Het bedrijf is en blijft dominant op het gebied van de fabricage van geavanceerde halfgeleiders en profiteert sterk van de grote vraag naar AI-chips.

Premium TSMC wint op de nanometer

TSMC heeft een sterk derde kwartaal gehad met een omzetgroei van 36% vergeleken met een jaar eerder. De omzet kwam daarmee op $23,5 miljard. De bruto marge steeg tot 57,8%, met als gevolg dat de nettowinst zelfs met 54,2% steeg tot $10,1 miljard.

Deze sterke groei was met name te danken aan de grote vraag naar AI-chips. Die vallen bij TSMC onder de categorie High Performance Computing (HPC). Deze categorie was goed voor 51% van de omzet, tegen 42% vorig jaar.

Marges

Als TSMC een nieuwe generatie chips gaat maken, bijvoorbeeld met 3-nanometertechnologie, is dat in eerste instantie slecht voor de marge. 3-nanometerchips maken inmiddels al 20% uit van de totale omzet. Ze werden vorig jaar in het derde kwartaal voor het eerst op grote schaal verkocht en maakten toen nog slechts 6% van het totaal uit.

 

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!