vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘Nieuwe olie-bearmarkt dreigt ’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

Nieuwe olie-bearmarkt dreigt

Premium Wat betekent een nieuwe olie-bearmarkt voor beleggers in oliefondsen?
Beeld: iStock

De olieprijs verliest vandaag ruim 5% en een vat Brent kost inmiddels nog amper $73, tegen nog een kleine $80 amper een week geleden. Het nieuws dat Israël als vergelding hoogstwaarschijnlijk geen Iraanse olie-installaties zal aanvallen, maar louter militaire doelwitten wil raken, was genoeg voor de markt om de focus weer vooral te verleggen naar de fundamentals. 

En wat dat betreft is eerder al geconstateerd dat de vraag naar olie wat lager ligt dan het aanbod, ondanks vrijwillige productiebeperkingen van de Opec+. Dit wordt deels veroorzaakt door de kwakkelende Chinese economie, deels door een graduele afname van de hoeveelheid olie die gebruikt wordt voor benzine- en dieselauto's - al verloopt de switch naar elektrisch aangedreven voertuigen wel met de nodige horten en stoten. 

Prijsverval olie in beeld 

https://img.iex.nl/IEXProfs/2021/olieprijs_3.jpg

De koersen van fondsen als Shell en TotalEnergies zijn uiteraard sterk gecorreleerd met de olieprijs.

 

 

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!