vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘AMD is de lachende nummer twee’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

AMD is de lachende nummer twee

Premium AMD is de lachende nummer twee
Beeld: AMD

AMD presenteerde vorige week nieuwe CPU’s en GPU’s en plannen voor chips die de komende jaren moeten gaan worden gemaakt. Chipbedrijven komen regelmatig met nieuwe chips; deze presentatie van AMD bevatte weinig verassingen.

Nummer twee

Nvidia-CEO Jensen Huang vertelde onlangs dat de capaciteit voor het komende jaar al is uitverkocht. Dat is ook goed nieuws voor AMD, als het enige echte alternatief voor Nvidia op de markt. Het bedrijf verwacht dat de markt voor AI-chips de komende jaren met 60% per jaar zal groeien. Dit is vooral te danken aan de omvangrijke investeringsplannen van de grote techbedrijven, bedoeld om betere AI te ontwikkelen.

Ook in de CPU-markt is AMD niet de marktleider: sinds jaar en dag is dat Intel. Hier is AMD duidelijk wel marktaandeel aan het winnen, met name dankzij de problemen bij Intel. CPU’s zijn een stuk minder geschikt voor AI-taken en in deze markt, die altijd veel groter was dan de GPU-markt, is geen sprake van hoogtijdagen.

Toch is de opkomst van AI ook aan de CPU-markt niet voorbijgegaan.

 

 

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!