vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘Flinke aderlating voor PostNL’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

Premium "Minister laat zicht teveel opjutten door PostNL"
Beeld: PostNL

Flinke aderlating voor PostNL

Een Kamermeerderheid ziet het plan om PostNL meer ruimte te geven voor postbezorging niet zitten. Hierdoor gaat een flinke besparingspost aan de neus van het bedrijf voorbij. Volgens PostNL is de postbezorging die onder de zogeheten Universele Postwet (UPD) valt, de particuliere post, verlieslatend vanwege volumekrimp en kostenstijgingen. Daarbij weet PostNL al langer niet meer aan zijn plicht te voldoen om 95% van de UPD-post binnen 24 uur te bezorgen. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken sprong op de bres voor het bedrijf door via een brief aan de Tweede Kamer met maatregelen te komen waardoor PostNL wel het hoofd boven water zou kunnen houden en de betrouwbaarheid van de postbezorging verbeterd zou moeten worden. De roep om staatsteun wees Beljaarts zelf al van de hand, maar hij wilde het postbedrijf wel een dag extra de tijd geven om de post te bezorgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet dat echter niet als oplossing om de bezorgkwaliteit naar de gewenste 95% te krijgen. Volgens de Kamer laat Beljaarts zich te veel opjutten door PostNL. Als het aan het postbedrijf ligt zou het overigens zelfs liever drie dagen over de postbezorging willen doen. De Kamermeerderheid pleit juist meer voor boetes en betere handhaving als PostNL zich niet aan de wettelijke bezorgplicht houdt. Beljaarts heeft zijn voorstel hierop ingetrokken, wat betekent dat alles voorlopig zo blijft. PostNL reageerde uiteraard teleurgesteld en stelde dat de postbezorging verder onder druk zal komen te staan.

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!