vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘Vooruitblik: cijferseizoen belooft veel koersspektakel ’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

Premium Beleggers dienen rekening te houden met forse koersuitslagen

Vooruitblik: cijferseizoen belooft veel koersspektakel

Cijfers ASML, Basic Fit, Just Eat Takeaway en Fastned, rentebesluit ECB, stimuleringspakket China, turbulentie rond Boeing, hedge funds gokken mis, en meer. Het cijferseizoen is inmiddels alweer van start gegaan, waarbij traditioneel een aantal Amerikaanse grootbanken als eerste met hun resultaten zijn doorgekomen. Het goede nieuws voor beleggers is dat die bepaald niet tegenvielen. Zo wist bankreus JPMorgan Chase de verwachtingen duidelijk te verslaan en werd daarvoor beloond met een koersstijging van 5%. En dat gold eveneens voor vermogensbeheerder BlackRock dat inmiddels $11.500 miljard onder beheer heeft, al bleef een koersstijging hier uit. Aankomende week kunnen beleggers hun borst natmaken met een hele reeks aan cijferende bedrijven én rekenen op flinke individuele koersuitslagen, als we de optie- en futuresmarkt mogen geloven. Hier gaan we verderop nader op in. Maar eerst China. Het was nagelbijten voor beleggers die eerder insprongen op de koersexplosie van de Chinese aandelenmarkt. Zou de Chinese overheid voldoende daad bij het woord voegen en de financiële bazooka tevoorschijn toveren? Afgelopen zaterdag hield de Chinese minister van financiën een ingelaste persconferentie over de plannen van de Chinese overheid om de met deflatie en een hardnekkige vastgoedcrisis kampende economie uit het moeras te tillen. Allereerst het goede nieuws voor beleggers: Beijing is er zich terdege van bewust dat aanvullende steunmaatregelen niet alleen wenselijk zijn, maar bittere noodzaak om de economie weer op het juiste (groei-)pad te brengen. En niet alleen dat, het is de Chinese machthebbers ook glashelder waar de grootste problemen zitten. Natuurlijk allereerst de vastgoedsector, die in een diep dal zit. Maar er zijn ook veel banken die tegen hun financiële grenzen zijn aangelopen en daarnaast is veel lokale overheden het water tot aan de lippen gestegen. De Chinese overheid zal, zoals al eerder duidelijk werd, staatsobligaties uitgeven om de balansen van de grootbanken te stutten. Dat moet dan weer leiden tot ruimere kredietverlening aan bedrijven en consumenten. Ook mogen lokale overheden speciale obligaties uitgeven om een deel van het al gebouwde vastgoed waar geen kopers voor te vinden zijn, op te kopen. Dat zal een deel van het overaanbod uit de markt halen. Concrete bedragen ontbraken echter nog: die volgen mogelijk later deze maand wanneer het Chinese parlement bijeenkomt. Maar er volgt nog meer: zo zullen er dubbel zoveel studiebeurzen worden verstrekt aan jonge Chinezen - de jeugdwerkloosheid bevindt zich op het hoogste niveau in jaren - en worden er extra middelen verstrekt aan de armste Chinese gezinnen. Terwijl de Chinese economie er nog alles behalve florissant bij ligt, zijn er toenemende spanningen tussen China enerzijds en het Westen - meer in het bijzonder de VS en EU - anderzijds. Oftewel, een onvervalste handelsoorlog.

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!