vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Cijfergeweld op Damrak wisselend beoordeeld

Cijfergeweld op Damrak wisselend beoordeeld
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Amsterdam heeft een drukke cijferweek achter de rug die eindigde in een verlies van circa een procent voor de AEX.

Koploper afgelopen week was Prosus met een weekwinst van 6,9 procent. 

Chinese aandelen, waaronder Tencent, profiteerden afgelopen week van een bijeenkomst met de Chinese president Xi Jinping, die Chinese techondernemers opriep 'om hun talenten te laten zien'. 

"Na jaren van strengere regels voor Chinese (tech)bedrijven lijkt de private sector in China eindelijk wat meer ruimte te krijgen om verder te groeien", zei investment manager Simon Wiersma van ING.  

Analisten van Citi denken dat deze bijeenkomst met Xi goed zal zijn voor de waarderingen van Chinese techaandelen.

Verder deden de financiële waarden ook goede zaken. ABN AMRO werd 6,2 procent duurder en NN Group won 3,6 procent na cijfers. KBC Securities sprak van een sterke tweede jaarhelft voor NN, met een dividend en aandeelinkoop conform verwachting. KBC wacht vooral op de beleggersdag in mei, die een aanjager kan worden voor het aandeel.

ASR, dat de boeken een dag eerder dan NN opende, won 0,9 procent. Bank of America noemde de resultaten van ASR solide. Net als bij NN waren het dividend en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma geen verrassing volgens Bank of America.

Ook de derde verzekeraar in de AEX, Aegon, kwam met cijfers, en die werden duidelijk minder goed ontvangen. Het aandeel daalde op weekbasis met 8,5 procent. De eigen winstverwachting werd gehaald door Aegon en het dividend werd verhoogd, maar Aegon werd volgens UBS geholpen door eenmalige meevallers. De Britse tak en de vermogensbeheeractiviteiten compenseerden voor de zwakte in de VS en China, zag KBC. 

Alleen Philips deed het slechter. Het aandeel verloor 10 procent aan koerswaarde. De cijfers die Philips presenteerde noemden analisten van Jefferies echter niet verrassend. Wel was de outlook voorzichtig, maar dit moet volgens de zakenbank ook in het licht van een uitdagend macro-economisch klimaat worden gezien. UBS zag na de cijfers ruimte voor een koopaanbeveling. Volgens de Zwitserse bank is Philips inmiddels het goedkoopste aandeel binnen de Europese MedTech. "In dit licht en de mogelijke opwaartse potentie voor de consensus in 2025, zetten we het aandeel op de kooplijst."

Besi kwam net als de verzekeraars met cijfers, en de koersreactie was flink volatiel, maar eindigde in een weekwinst van 2,0 procent. Analisten reageerden per saldo negatief op de cijfers van Besi, met name op de outlook die het bedrijf uit Duiven gaf.

Besi zei voor het eerste kwartaal te rekenen op een omzetdaling van 0 tot 10 procent in vergelijking tot het vierde kwartaal, met een brutomarge van 63 tot 65 procent. Verder zullen de operationele kosten met 10 tot 20 procent stijgen. Deze omzetverwachting ligt 17 procent lager dan Degroof Petercam had voorzien. En Degroof zat al iets lager dan de consensus. 

In de AMX voerde SBM Offshore na cijfers de lijst aan met een koerswinst van ruim 17 procent. Het was de outlook van de oliedienstverlener die de verwachtingen overtrof, aldus Degroof. "Met steeds meer klanten die FPSO's zelf willen bezitten, zijn er goede kansen voor SBM om hierop in te spelen", aldus de bank. "De outlook laat zien dat de winst verder omhoog kan."

Galapagos won 7,2 procent. Tang Capital meldde een belang van 7,5 procent in Galapagos.

Fagron, Arcadis en Vopak waren de drie grootste dalers in de AMX, en alledrie kwamen afgelopen week met cijfers. De koersverliezen liepen op van 3,4 en 5,3 procent voor Fagron en Arcadis tot zelfs 12,9 procent voor Vopak.

Kepler Cheuvreux sprak van een kleine meevaller bij Fagron. "De aandelen presteerden erg sterk in aanloop naar de cijfers, dus we kunnen wat winstnemingen niet uitsluiten", aldus de bank direct na de publicatie van de cijfers.

De cijfers van Arcadis werden gevolgd door koersdoelverlagingen van Degroof Petercam en UBS. Na de cijfers concludeerde UBS dat de groei dit jaar toch vooral in de tweede jaarhelft zal worden gerealiseerd. De vraag is volgens de Zwitserse bank of de markt daar voldoende geduld voor heeft.

Bij de cijfers van Vopak stelde volgens ING de outlook teleur. ING wees ook op het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 100 miljoen euro dat Vopak afgelopen woensdag aankondigde. "Dat is denken wij niet erg behulpzaam voor een energiebedrijf dat mogelijk veel geld nodig heeft voor de energietransitie", schreef ING.

Small cap Theon International werd in een week bijna 18 procent duurder. De koersstijging volgde na de cijfers van vorige week vrijdag en het algeheel goede sentiment over defensie-aandelen, nu Europa er steeds verder van doordrongen raakt dat het niet meer kan vertrouwen op de onvoorwaardelijke steun van de VS. En dat bekent meer uitgaven aan defensie in Europa.

Heijmans en TomTom wonnen meer dan 10 procent en ForFarmers werd 9,2 procent duurder. Heijmans kwam volgens ABN AMRO Oddo met een heel sterk 2024 op de proppen. ABN verwacht dat de consensus "duidelijk omhoog" gaat. ForFarmers meldde een flinke winststijging.

De cijfers van Brunel werden beloond met een koerswinst van 5,6 procent. Brunel beleefde een lastig vierde kwartaal en voor 2025 rekent Brunel op aanhoudende onzekerheid in Duitsland. "Maar de groeivooruitzichten buiten Europa blijven divers en positief". 

Sif werd 6,4 procent goedkoper en Ebusco daalde met 11 procent tot net onder de 0,60 euro per aandeel.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!