(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een rode start van de nieuwe maand tegemoet, na een dreigende escalatie van de handelsoorlog door de Amerikaanse regering die voor veel onrust en onzekerheid zorgt.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 1,7 procent in het rood. De Nasdaq lijkt 1,9 procent lager te gaan openen.
Wall Street beleefde een behoorlijke januarimaand, hoewel de winsten minder waren dan die op de Europese beurzen. Februari start echter in mineur nadat president Donald Trump afgelopen weekend belangrijke Amerikaanse handelspartners trof met importheffingen. Nu heerst er vrees dat een handelsoorlog de mondiale toeleveringsketens zal ontwrichten, de inflatie opnieuw zal aanwakkeren en de wereldeconomie zal vertragen. Er zou maandag nog wel overleg zijn over de importsancties tussen de VS, Canada en Mexico.
Volgens James Knightley van ING zijn China, Mexico en Canada samen goed voor iets meer dan 42 procent van alle goederenimport in de VS en zullen deze maatregelen uiteindelijk worden doorberekend aan de consument in de VS en de financiën van huishoudens extra onder druk zetten.
"Hoewel de tarieven het concurrentievermogen van binnenlandse fabrikanten in de VS zouden moeten verbeteren, zullen bedrijven met internationale toeleveringsketens met hogere kosten worden geconfronteerd, terwijl Amerikaanse exporteurs represailles van het buitenland zullen vrezen", volgens de econoom.
"Tegelijkertijd zal een groot deel van de kostenstijging als gevolg van de importheffingen worden doorberekend aan Amerikaanse consumenten", volgens de econoom, waarbij de last onevenredig zwaar zal drukken op huishoudens met een laag inkomen.
Die geven volgens Knightley meer uit aan fysieke goederen, terwijl huishoudens met een hoger inkomen een groter deel ervan uitgeven aan diensten en ervaringen, die niet onderhevig zijn aan tarieven.
Volgens Knightley zal het mogelijk een aantal maanden duren voordat importheffingen van invloed gaan zijn op de consumentenprijzen.
"Naarmate de bevolking de tarieven beter begrijpt, kan de consumptie op korte termijn dus een bescheiden impuls krijgen, maar op middellange tot lange termijn zal de koopkracht onder druk komen te staan, wat waarschijnlijk zal resulteren in een zwakkere groei van de consumentenuitgaven", aldus de econoom van ING.
Op het macro- economisch front zal er in de VS vandaag aandacht zijn voor de inkoopmanagers voor de industrie en de bouwuitgaven.
De olieprijzen stegen maandag, vanwege de vrees voor verstoringen van het aanbod door de importheffingen. Een vat WTI-olie werd 2,6 procent duurder op 74,43 dollar per vat.
De korte obligatierentes in de VS bleven maandag dicht bij huis, nadat de Fed vorige week op de pauzeknop drukte en duidelijk maakte dat het geen haast heeft met verdere renteverlagingen. De langere rentes daalden daarentegen met 6 à 7 basispunten, vermoedelijk omdat obligaties als veilige haven in trek waren maandag.
De goudprijs bleef hangen rond zijn recordstand. Het digitale goud liep juist flinke klappen op: bitcoin daalde naar ongeveer 95.000 dollar. De schade op de markt voor de zogenaamde “altcoins” was nog groter.
De dollar trok flink aan ten opzichte van grote valuta als de euro en het Britse pond, maar ook ten opzichte van de munten die geraakt worden door de importsancties, zoals de Mexicaanse peso en Canadese dollar. Het valutapaar euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,0270.
Bedrijfsnieuws
Amerikaanse autofabrikanten met grote toeleveringsketens in Mexico en Canada behoorden in de voorbeurshandel tot de grootste dalers. General Motors verloor voorbeurs 7,5 procent en Ford 4 procent. Jeep-maker Stellantis daalde met 5 procent. Ook toeleveranciers voor de auto-industrie lijken een lastige dag tegemoet te gaan. Zo daalde Aptiv met ruim 4 procent.
Tesla wist de verliezen beperkt te houden tot ongeveer 3 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen assembleert al zijn voertuigen voor de Amerikaanse markt in het land, maar ongeveer 15 procent van de onderdelen in een Model Y die in de VS wordt verkocht komt uit Mexico. Sommige onderdelen komen ook uit Canada.
Halfgeleiderbedrijven met blootstelling aan China noteerden lager. Nvidia daalde met 4 procent, Broadcom verloor 3,5 procent en Applied Materials daalde met 2,2 procent.
Constellation Brands, de distributeur van geïmporteerde Mexicaanse biermerken zoals Corona en Modelo Especial, daalde voorbeurs met ongeveer 5 procent.
MicroStrategy, de grootste zakelijke houder van Bitcoin, daalde met ruim 7 procent. Ook veel andere crypto-gerelateerde aandelen kelderden toen de snelle escalatie van de handelsoorlog van Trump leidde tot een brede uitverkoop op de markt.
De aandelen van Amerikaanse staalproducenten stegen daarentegen. Steel Dynamics steeg 3,3 procent, Nucor werd 1,8 procent meer waard. De importheffingen zullen waarschijnlijk de prijzen voor buitenlands staal verhogen en het prijszettingsvermogen van de Amerikaanse bedrijven vergroten.
Tyson Foods gaat naar verwachting 4 procent hoger openen. De Amerikaanse voedselproducent rapporteerde maandagmiddag sterke cijfers en verhoogde de outlook.
Maandag worden verder nog bedrijfscijfers verwacht van Palantir Technologies, NXP Semiconductors en Clorox.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 sloot vrijdag 0,5 procent lager op 6.040,53 punten, de Dow Jones index daalde 0,8 procent op 44.544,66 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent in de min op 19.627,44 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!