vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

ECB verlaagt rente opnieuw met 25 basispunten

ECB verlaagt rente opnieuw met 25 basispunten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft de depositorente donderdag opnieuw met 25 basispunten verlaagd. Dit bleek uit het rentebesluit waarmee de ECB vanmiddag kwam.

Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.

"De binnenkomende inflatiegegevens tonen aan dat het desinflatieproces goed op schema ligt", zei de ECB.

Maar, zo waarschuwde de centrale bank ook, "naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen."

De ECB benadrukte vanmiddag dat men zich niet op voorhand vast legt op een bepaald rentetraject.

In juni voerde de centrale bank de eerste verlaging in vijf jaar door, gevolgd door een tweede verlaging in september.

Hoewel de verlaging van vandaag wel werd ingeprijsd, sloten analisten niet uit dat de ECB zou wachten tot december, omdat de centrale bank daarop leek te hinten bij het vorige rentebesluit.

Eerder vanochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB ambieert. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

Vanaf 14.45 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting op het rentebesluit.

De euro/dollar handelde rond het rentebesluit op 1,0862.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!