vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Grote ontslagronde bij Airbus

Grote ontslagronde bij Airbus
Beeld: Air France

(ABM FN-Dow Jones) Airbus gaat tot 2.500 medewerkers ontslaan bij zijn divisie defensie en ruimtevaart, die kampt met vertraagde programma's, hogere kosten en concurrentie van onder andere SpaceX van Elon Musk. Dat maakte het Europese luchtvaartbedrijf woensdagavond bekend.

De kostenbesparingen zijn onderdeel van een reorganisatie bij de divisie die zowel straaljagers en drones als satellieten en ruimteschepen maakt. Van de ongeveer 35.500 medewerkers moet ongeveer 7 procent verdwijnen.  

Enkele dagen geleden kondigde concurrent Boeing al een ontslagronde aan, waarbij tot 10 procent van de medewerkers, of ongeveer 17.000 mensen, zullen vertrekken bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. De nieuwe CEO wil de financiële basis weer op orde krijgen nu Boeing in een crisis verkeert, door aanhoudende problemen met de veiligheid van zijn vliegtuigen en een staking onder fabrieksarbeiders.

"Een snel veranderende en zeer uitdagende zakelijke context vergt dat wij sneller, slanker en concurrerender worden", zei Michael Schoellhorn, directeur van de defensie- en ruimtevaartdivisie van Airbus.

In 2023 nam Airbus al een last van 600 miljoen euro voor deze tak en in juli dit jaar volgde nog een last van bijna een miljard euro, na een evaluatie van de kosten en tijdlijnen van zijn lopende programma's op het gebied van telecommunicatie, navigatie en ruimte-observatie. Daarbij verwees Airbus naar "een grote, marktverstorende speler", vermoedelijk SpaceX.

Airbus kijkt naar opties zoals een combinatie met andere producenten en mogelijk een verkoop van een deel van de divisie, zei CEO Guillaume Faury in juli. 

De defensie- en ruimtevaarttak heeft niet dezelfde orderinstroom behaald als andere Europese wapenfabrikanten. De Russische invasie in Oekraïne heeft vooral veel vraag naar gepantserde voertuigen en artillerie opgeleverd, en dat produceert Airbus niet. 

Het aandeel Airbus won donderdag 3,2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!