vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

ASML toch weer lager in groene AEX

ASML toch weer lager in groene AEX
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend iets hoger, maar ASML wist de verliezen van de afgelopen dagen niet van zich af te schudden. Rond de klok van elf uur steeg de AEX 0,5 procent op 897,11 punten.

"Buiten de groei van de vraag naar AI-gerelateerde chips om gerekend, blijkt de vraag naar semiconductors minder snel te herstellen dan verwacht en gehoopt", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Beleggers kijken nu uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag. De ECB zal naar verwachting voor de tweede vergadering op rij de rente verlagen, nadat de Federal Reserve afgelopen maand hetzelfde deed.

"Een verlaging in oktober geeft een belangrijk signaal af", aldus economen van Deutsche Bank. "Twee renteverlagingen na elkaar kan het startschot zijn van een cyclus waarin de rentes in hoog tempo worden verlaagd."

Met het cijferseizoen in volle gang en macrodata over de Amerikaanse steunaanvragen en detailhandel vandaag, kunnen de beurzen nog alle kanten op, aldus marktanalist Matt Simpson van FOREX.com.

Beleggers reageerden donderdag ook ietwat teleurgesteld op een nieuwe briefing van de Chinese overheid, waaruit geen nieuwe grote steunpakketten rolde voor de vastgoedsector.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0853. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging 'chipper' Besi aan kop met een winst van 2,3 procent. ASML noteerde daarentegen 0,4 procent lager, na in de afgelopen twee dagen al 20 procent te hebben prijsgegeven. Vanochtend kreeg het aandeel een aantal koersdoelverlagingen aan de broek. Grote dalers bleven achterwege.

In de AMX won Aperam 1,4 procent. De fabrikant van roestvast staal neemt het Amerikaanse bedrijf Universal Stainless & Alloy Products over voor 539 miljoen dollar. Air France-KLM won 3,0 procent. Just Eat en Alfen verloren 1,9 tot 2,6 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor Just Eat, maar handhaafde het koopadvies. 

In de AScX won Avantium 10,3 procent. Avantium gaat samenwerken met Royal Vezet voor de productie van duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn. Er werden geen financiële details gemeld.

Sligro won daarnaast na cijfers 6,0 procent. Nedap, dat de outlook voor dit jaar losliet, daalde met 0,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!