vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

CFO: Nedap moet groeiverwachting loslaten

CFO: Nedap moet groeiverwachting loslaten
Beeld: Nedap

(ABM FN-Dow Jones) Nedap heeft zijn groeiverwachting voor dit jaar los moeten laten, nu de negatieve trend in de melkveehouderij langer duurt dan verwacht, maar de prijzen van melk en veevoer bewegen de goede kant op. Dat zei CFO Daniëlle van der Sluijs van Nedap donderdag tegen ABM Financial News.

Ook de dalende rente is een belangrijke factor voor investeringen in melkrobots, stelde het bedrijf, dat zich richt op groei in markten zoals Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië.  "De hogere melkprijs, lagere kosten voor voer en een dalende rente bewegen alle drie in de goede richting", aldus Van der Sluijs.  

Wanneer dit leidt tot meer investeringen, is lastig in te schatten. "Voor de hele industrie geldt dat het langer duurt dan verwacht", zei de CFO.

Nedap hield tot voor kort vast aan de verwachting dat dit jaar de omzet zou groeien, door groei in de tweede jaarhelft, ook nadat de omzet in het eerste halfjaar daalde.

Nadat het derde kwartaal opnieuw een omzetdaling van 7 procent liet zien, rekent Nedap niet langer op groei voor 2024. Voor de tweede helft van het jaar wordt een vergelijkbare groei verwacht als een jaar eerder. Na de omzetdaling in de eerste helft van het jaar betekent dat voor heel 2024 een omzetdaling.

"We verwachten wel weer groei in het vierde kwartaal", zei Van der Sluijs. Dat komt omdat de andere kerndivisies van Nedap nog wel groei laten zien. In het derde kwartaal was ook de omzet bij Security, het onderdeel dat onder andere toegangspoortjes maakt, lager dan een jaar eerder. Dat hing samen met een sterke groei in het voorgaande jaar. Het terugbrengen van de voorraden door klanten lijkt hier inmiddels wel achter de rug te zijn. Ook in de twee andere divisies, Healthcare en Retail, is er groei.

Nedap gaf geen informatie over de ontwikkeling van de marge. Eind vorig jaar stelde het bedrijf al dat de doelstelling om de marge naar 15 procent te verhogen een jaar vertraging kan oplopen. In de eerste helft van het jaar daalde de marge van 12,0 naar 8,5 procent.

Op een aankomende beleggersdag gaat Nedap vooral toelichten waar het bedrijf de groeimogelijkheden ziet. Een voorbeeld in de melkvee-industrie is de introductie van 'smart tech as a service' in de Verenigde Staten, zei Van der Sluijs. Hierdoor worden de benodigde investeringskosten voor melkveehouders lager.  

Het aandeel Nedap daalde donderdag met 0,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!