vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Europese beurzen overwegend lager gesloten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag, met uitzondering van de Britse, lager gesloten, waarbij tegenvallende kwartaalcijfers en zorgen over een kwakkelend China op het sentiment drukten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 519,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 19.432,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 7.492,00 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent hoger op 8.329,07 punten.

Tegenvallende kwartaalcijfers van ASML leidden dinsdag al tot koersdruk. Op de tegenvallende cijfers van LVMH dinsdag nabeurs kon de markt pas vandaag reageren. De gemene deler in de resultaten van deze twee bedrijven: een kwakkelend China.

"Voor Europese bedrijven is het belangrijk dat naast de eigen economie, ook die van China als belangrijk exportland weer aantrekt. De eerste signalen van Europese bedrijven wijzen daar in ieder geval niet op. Extra monetaire impulsen zijn daarom meer dan welkom. We verwachten dan ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de beleidsrente verder zal verlagen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in het VK in september met 1,7 procent zijn gestegen, na een stijging van 2,2 procent in de voorgaande maand. De producentenprijzen daalden op jaarbasis met 0,7 procent, na een stijging met 0,3 procent in augustus.

Brent-olie werd woensdag 0,7 procent goedkoper op 73,69 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0875. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0881 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0890 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Stellantis heeft in het derde kwartaal 20 procent minder auto's geleverd, namelijk 1,15 miljoen in plaats van 1,43 miljoen een jaar eerder. De fabrikant van Jeep en RAM pick-uptrucks pakte de oplopende voorraden in de VS aan en vertraagde de introductie van nieuwe modellen. Het aandeel noteerde rond het slot van de handel in Parijs vlak.

Britse toezichthouders gaan de markt voor auto- en opstalverzekeringen onderzoeken om te controleren of klanten wel een eerlijke prijs krijgen, nu de premies worden verhoogd. Meer dan 20 miljoen klanten zouden mogelijk geen goede waar voor hun geld krijgen.

ASML verloor 5,1 procent nadat het aandeel dinsdag al 15 procent daalde. Sectorgenoot STMicroelectronics steeg 0,3 procent, Infineon hield de schade beperkt tot een verlies van 0,3 procent, Besi daalde 1,3 procent, terwijl ASMI 0,1 procent won.

LVMH verloor 3,7 procent na de resultaten dinsdag nabeurs. Het bedrijf zag in het derde kwartaal de omzet dalen, vooral bij de verkoop van champagne en cognac, de lederen tassen en het modemerk Dior. Jefferies en Deutche Bank verlaagden hun koersdoelen. Kering verloor 1,1 procent.

Adidas verhoogde de outlook voor heel dit jaar, na een beter dan verwacht derde kwartaal. Toch daalde het aandeel met 6,3 procent. Deutsche Bank was evenwel te spreken over de cijfers van Adidas. 

Een uitblinker was Teleperformance. Het aandeel steeg meer dan 11 procent. Dinsdag was Teleperformance ook al de uitblinker in Parijs. Er waren de afgelopen dagen verschillende analisten die zich positief uitlieten over het aandeel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 5.823,45 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!