vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, met verliezen in de oliesector op lagere olieprijzen en bij de halfgeleiders door een winstwaarschuwing van ASML.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent lager op 520,57 punten, na een abrupte daling in de namiddag in reactie op de uitgelekte cijfers van ASML. 

De DAX, waarin geen grote oliebedrijven zitten, verloor een bescheiden 0,1 procent tot 19.486,19 punten in Frankfurt. In Parijs daalde de CAC 40 met 1,1 procent tot 7.521,97 punten. De FTSE 100 verloor 0,5 procent en sloot op 8.249,28 punten.

De olieprijs daalde circa 5 procent. Brent-olie werd 4,7 procent goedkoper op 73,70 dollar per vat en WTI-olie verloor 5 procent tot 70,16 dollar.

Maandagavond stond de olieprijs ook al onder druk, nadat The Washington Post meldde dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch zou hebben toegezegd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te zullen vallen, ter vergelding de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Anderen zoeken de verklaring voor de lagere olieprijs aan de vraagkant, zoals Bernard Keppenne van CBC Banque, die wees op de "zwakke Chinese vraag, die de prijs per vat drukt." Wat de Chinese steunmaatregelen zullen doen, en hoe groot die zal zijn is natuurlijk te vroeg om te weten, "maar er blijven twijfels en vooral de exportcijfers hebben ons niet gerustgesteld", voegde de econoom eraan toe.

De lagere olieprijs zette druk op de koersen van oliegerelateerde fondsen, terwijl luchtvaartaandelen profiteerden vanwege de lagere brandstofkosten.  

Economisch nieuws was er over het economisch sentiment in Duitsland, dat in oktober flink verbeterde: de ZEW-index steeg van 3,6 naar 13,1, waar een stijging naar 9,0 was voorzien.

Verder bleek dat de inflatie in Frankrijk in september sterk daalde naar 1,1 procent, van 1,8 procent in augustus en 2,3 procent in juli. De industriële productie in de eurozone steeg met 1,8 procent in augustus, na een daling van 0,5 procent in de maand ervoor.

De euro/dollar daalde verder maar bleef nipt boven 1,09, een daling van 0,6 procent. "De dalende olieprijzen suggereren dat er vandaag weinig ruimte is voor een verdere stijging van de dollar", aldus valutastrateeg Francesco Pesole van ING.

Stijgers en dalers

ASML leverde in Amterdam liefst 15 procent in na het uitlekken van de cijfers, die eigenlijk woensdagochtend bekend zouden worden. De orders bleken ruim onder de verwachting en de outlook voor 2025 was erg zwak. Infineon verloor bijna 2 procent in Frankfurt en STMicroelectronics daalde met ruim 3 procent in Parijs.

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door de fabrikant van vliegtuigmotoren MTU Aero Engines met een winst van 4,9 procent, nadat het bedrijf de winstverwachtingen verhoogde op basis van voorlopige resultaten.

E.ON kon bijna 2 procent bijschrijven, net als Deutsche Telekom. Bayer steeg ruim anderhalf procent.

Siemens Energy verloor 4,3 procent en Deutsche Bank en Porsche verloren circa 2 procent.

In Parijs sloot Teleperformance met een winst van 2,5 procent.

TotalEnergies verloor juist 4,8 procent. Ook staalbedrijf ArcelorMittal en defensie-toeleverancier Dassault daalden met 2 tot bijna 4 procent.

De luxebedrijven in Parijs waren ook weer uit de gratie, in afwachting van resultaten van LVMH. De verkoper van luxegoederen meldde nabeurs een omzetdaling in het derde kwartaal, en bleef achter bij de analistenverwachtingen. Het aandeel sloot 1,9 procent lager voorafgaand aan de cijfers.

Adidas verhoogde nabeurs zijn verwachtingen tot een omzetgroei van circa 10 procent, in plaats van een hoog enkelcijferig percentage. Het aandeel steeg voorafgaand aan de voorlopige cijfers met 1,2 procent.

In Amsterdam verloor Shell 3 procent. In Londen daalde BP zelfs bijna 4 procent. Maandagavond bleek dat een activistische aandeelhouder het aftreden van de CEO eist. De koers van BP blijft achter bij andere grote oliebedrijven omdat het bedrijf een stevige agenda heeft om te vergroenen en minder broeikasgas uit te stoten.

Aandelen van Ericsson stegen bijna 11 procent in Stockholm nadat de kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen, vooral geholpen door de groei in Noord-Amerika.

Wall Street

De beurzen op Wall Street leverden dinsdagavond tot 0,8 procent in. Maandag werden de recordstanden nog aangescherpt en sloot de Dow Jones voor het eerst boven de 43.000 punten. Dinsdag noteerde de index daar weer onder.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!