vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Beursblik: flink tegenvallende orderinstroom ASML

Beursblik: flink tegenvallende orderinstroom ASML
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het derde kwartaal een tegenvallende orderinstroom geboekt en moest de outlook voor 2025 verlagen. Dit concludeerden analisten van Jefferies dinsdagavond, nadat ASML een dag eerder dan gepland met de cijfers kwam.

De orderinstroom bedroeg 2,6 miljard euro, wat ruim minder was dan de 6,4 miljard euro waarop Jefferies rekende. De consensus ging uit van circa 5,5 miljard euro. Dat is dus "ruim onder de verwachtingen", aldus analist Janardan Menon.

Voor 2025 rekent ASML niet langer op een omzet tussen de 30 en 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent, maar op 30 tot 35 miljard euro met een marge van 51 tot 53 procent.

De vertraging is volgens Menon toe te dichten aan een langzamer herstel in de markten buiten AI. En die tegenwind zal volgens ASML ook aanhouden in 2025.

"We zaten ditmaal duidelijk mis", concludeerde de analist van Jefferies, "want voor 2025 zaten we aan de bovenkant van de [oude] outlook".

Toch wil de analist liever spreken van een vertraging bij ASML. Hij heeft een koopadvies met een koersdoel van 1.260 euro.

Het aandeel daalde dinsdag met 15,6 procent naar 668,10 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!