vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Koersval ASML

Koersval ASML
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ASML noteerde dinsdagmiddag tot 15 procent lager, nadat de kwartaalcijfers een dag eerder dan gepland werden gepubliceerd.

Een bericht op de site van ASML, gedateerd op 16 oktober, meldt voor het derde kwartaal een omzet van 7,5 miljard euro en een orderinstroom van 2,6 miljard euro. De brutomarge was 50,8 procent.

ABM Financial News heeft geprobeerd om van ASML bevestiging te krijgen dat dit de correcte kwartaalcijfers zijn, maar ASML reageerde nog niet op vragen van ABM.

Voor het derde kwartaal rekende ASML op een omzet van 6,3 tot 7,3 miljard euro met een brutomarge tussen de 50 en 51 procent.

De focus van analisten, zo bleek uit een rondgang van ABM Financial News, lag vooral bij de orderinstroom en die viel tegen.

ASML meldde dinsdag 2,6 miljard euro aan orders afgelopen kwartaal. Dat was een kwartaal eerder nog 5,6 miljard euro.

UBS ging uit van circa 6 miljard euro aan nieuwe orders in het derde kwartaal, vooral dankzij bestellingen door TSMC en Samsung. Daarmee zat de Zwitserse bank naar eigen zeggen iets boven de 5,6 miljard euro waarop de markt rekent.

Outlook omlaag

ASML meldde dinsdag voor het vierde kwartaal uit te gaan van een omzet van 8,8 tot 9,2 miljard euro met een marge van 49 tot 50 procent.

En voor heel 2024 rekent ASML nu op ongeveer 28 miljard euro omzet. Dat is in lijn met de oude outlook van een omzet gelijk aan die in 2023, toen dit 27,6 miljard euro was.

In 2025 denkt ASML een omzet te genereren van 30 tot 35 miljard euro, wat minder is dan de 30 tot 40 miljard euro waarop eerder werd gerekend. En de brutomarge zal niet 54 tot 56 procent zijn, maar 51 tot 53 procent. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!