vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Goldman Sachs verslaat verwachtingen ruimschoots

Goldman Sachs verslaat verwachtingen ruimschoots
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft de verwachtingen in het derde kwartaal van 2024 ruimschoots verslagen, waarbij de inkomsten zelfs stegen in plaats van daalden, zoals analisten vooraf voorspelden. Dit bleek dinsdag uit de resultaten van de Amerikaanse bank.

CEO David Solomon sprak in een toelichting van een betere operationele omgeving.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van 11,8 miljard naar 12,7 miljard dollar, waar analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een lichte daling tot 11,77 miljard dollar.

Global Banking & Markets genereerde op kwartaalbasis een omzet van 8,55 miljard dollar, een stijging van 7 procent op jaarbasis, met sterke prestaties in aandelen en een recordkwartaal voor obligaties, valuta en grondstoffen. Bij investment banking stegen de opbrengsten met 20 procent op jaarbasis naar 1,9 miljard dollar.

De vermogensbeheertak boekte een omzet van 3,75 miljard dollar. Op jaarbasis was dat een toename van 16 procent.

De nettorentebaten van Goldman Sachs verbeterden in het derde kwartaal van 1,5 naar 2,6 miljard dollar.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 2,99 miljard dollar, of 8,40 dollar per aandeel,  van 2,1 miljard of 5,47 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder. Hier ging de markt uit van een winst per aandeel van 6,89 dollar.

Goldman Sachs moest in het derde kwartaal wel de stroppenpot meer spekken. De voorzieningen voor slechte leningen stegen op jaarbasis van 7 naar 397 miljoen dollar. In het tweede kwartaal kwam er 282 miljoen dollar in de stroppenpot. De stijging in het derde kwartaal had vooral te maken met afboekingen in de creditcardportefeuille, aldus de bank.

De operationele kosten daalden in het derde kwartaal met 8 procent op jaarbasis en met 3 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor, tot 8,32 miljard dollar.

Het aandeel Goldman Sachs steeg dinsdag in de voorbeurshandel met 3,3 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!