vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Valuta: dollar stabiliseert rond hoogste niveau in twee maanden

Valuta: dollar stabiliseert rond hoogste niveau in twee maanden
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De euro/dollar handelde dinsdagochtend stabiel op 1,0910 en daarmee op het hoogste punt in twee maanden voor de greenback.

"De dollar is de week goed begonnen, geholpen door wat teleurstelling over Chinese stimuleringsmaatregelen en verdere hawkish herprijzing in de Fed-verwachtingen. De dalende olieprijzen suggereren echter dat er vandaag weinig ruimte is voor een verdere stijging", aldus valutastrateeg Francesco Pesole van ING.

De olieprijzen dalen dinsdag met zo'n 5 procent, na een afname van ruim 2 procent op maandag, in reactie op enkele mediaberichten dat Israël niet van plan is om de olie- en nucleaire faciliteiten van Iran te treffen.

Maandag bewogen de dollar en olie nog in tegengestelde richting. Volgens Pesole kwam dat waarschijnlijk door de lichte teleurstelling onder beleggers over het gebrek aan details van de stimuleringsmaatregelen die China zaterdag aangekondigde.

Daarnaast krijgt de Amerikaanse munt steun uit de verwachting dat de Federal Reserve zal overschakelen op een geleidelijke verlaging van de rente na de grote verlaging met 50 basispunten van vorige maand.

Volgens Pesole kan het renteplaatje nauwelijks nog positiever worden voor de dollar, nu de markten nog slechts 44 basispunten aan renteverlagingen inprijzen voor de rest van het jaar.

Mocht de dollar toch nog overpresteren, dan is dat mogelijk te verklaren aan de posities die valutabeleggers innemen in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, vandaag over drie weken.

De markten lijken volgens Pesole een overwinning van Kamala Harris in te prijzen, wat wordt gezien als de minst verstorende uitkomst, volgens de expert van ING. Maar omdat het nek-aan-nek is in de zogeheten swing states, zou dat voor een wat defensieve positionering en een instroom van dollars kunnen zorgen.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag in de VS vrij rustig, met alleen de Empire State index op de rol, terwijl in de eurozone vanochtend bekend werd dat het economisch sentiment in Duitsland in oktober flink is verbeterd. De ZEW-index steeg van 3,6 naar 13,1, waar een stijging naar 9,0 was voorzien.

Verder steeg de industriële productie in de eurozone met 1,8 procent in augustus, na een daling van 0,5 procent in de maand ervoor.

Volgens ING biedt dit enige steun aan de groeiverwachtingen voor de muntunie in het derde kwartaal na enkele sombere economische data, maar de lange termijn problemen voor de industriesector moeten nog worden opgelost, zei econoom Bert Colijn.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!