vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Wall Street sluit met verse records

Wall Street sluit met verse records
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag met nieuwe records geeindigd voor de S&P 500 en de Nasdaq. De S&P 500 steeg 0,8 procent op 5.859,85 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 43.065,22 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 18.502,69 punten. 

Het was een vrij rustig begin van de week. In de Verenigde Staten was het maandag Columbus Day en Indigenous Peoples' Day, waardoor beleggers mogelijk van een lang weekend genoten en de volumes dus wat lager waren.

Ook voor het weekend sloot Wall Street al met records.

"Beleggers reageerden positief op cijfers uit de financiële sector, waar JPMorgan Chase en Wells Fargo sterke resultaten rapporteerden. Deze sterke start van het kwartaalcijferseizoen biedt hoop voor winstgroei in andere sectoren", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Later deze week publiceren onder andere UnitedHealth, Johnson & Johnson, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, United Airlines, Netflix, Morgan Stanley, Procter & Gamble en American Express cijfers.

Daarnaast blijft het toekomstig rentepad van de Federal Reserve een aandachtspunt voor beleggers. Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen worden verdere renteverlagingen verwacht, "maar in stapjes van 25 basispunten in plaats van de 50 basispunten medio september. En eventueel zal er niet bij elke beleidsbijeenkomst een renteverlaging plaatsvinden. Hoewel de al te hoge inflatie nog niet definitief overwonnen is, blijft een zachte landing voor de Amerikaanse economie ons uitgangspunt", zei Aben.

Waar de macro-economische agenda maandag leeg was, verschijnen richting het einde van de week onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen, industriële productie en de wekelijkse steunaanvragen.

"Recent hebben wij vastgesteld dat de inkomensgroei in de VS veel sterker is geweest dan eerder gedacht, waardoor consumenten grotere financiële reserves hebben om de economische groei op peil te houden. De consument moet hier natuurlijk wel toe bereid zijn", volgens Aben, die er ook op wees dat de interpretatie van de inkomende data uit de VS de komende tijd lastiger is, "door stakingen (Boeing, havens aan de oostkust) en door onstuimige weersomstandigheden", aldus de econoom.

De WTI-olieprijs daalde maandag met 2,3 procent tot net onder 74 dollar. OPEC kwam met een maandrapport waarin het de verwachte groei van de vraag naar olie verder omlaag schroefde.

Zorgen over Chinese vraag drukten ook op de olieprijzen, en overstemden de zorgen over mogelijke verdere militaire escalatie in het Midden-Oosten.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0905. 

Bedrijfsnieuws

Tesla sloot 0,6 procent hoger, nadat het aandeel van de fabrikant van elektrische auto's vrijdag met bijna 9 procent daalde. Beleggers reageerden toen teleurgesteld op de onthulling van Tesla's robotaxi.

Boeing verloor 1,3 procent, nadat de vliegtuigbouwer vrijdagavond laat aankondigde 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te zullen schrappen, ofwel 17.000 banen. Hoewel Boeing te maken heeft met een kostbare staking, zijn de ontslagen meer gerelateerd aan het verlagen van de operationele kosten bij het worstelende bedrijf.

Aandelen van Chinese bedrijven als Alibaba en Nio verloren respectievelijk 2 en 7 procent, nadat de Chinese regering afgelopen weekend opnieuw geen details gaf over nieuwe stimuleringsmaatregelen die de economie moeten aanjagen.

Nvidia steeg met 2,4 procent op 138,07 dollar en bereikte daarmee een nieuw record. De vorige all time high van ruim 135 dollar werd in juni bereikt.

Sirius XM won 7,9 procent. Berkshire Hathaway heeft onlangs zijn belang in het satellietradiobedrijf vergroot door 3,6 miljoen aandelen te kopen voor ongeveer 87 miljoen dollar. Het beleggingsvehikel van Warren Buffett heeft nu 108,7 miljoen aandelen Sirius XM in bezit en daarmee een belang van 32 procent.

Caterpillar eindigde 1,9 procent lager, na een adviesverlaging van Morgan Stanley van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Het koersdoel werd verlaagd van 349 dollar naar 332 dollar.

De Deense farmaceut H. Lundbeck neemt Longboard Pharmaceuticals over voor 2,6 miljard dollar. Het aandeel Longboard steeg met 51,7 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!