vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Olieprijs daalt

Olieprijs daalt
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gedaald. Bij een settlement van 73,83 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,3 procent goedkoper. De prijs voor Brentolie daalde met 1,7 procent, waarmee een vat minder dan 78 dollar kostte.

De stijging van de olieprijs van vorige week werd maandag uitgewist door de aanhoudende zorgen over de vraag in China. Zaterdag gaf het Chinese ministerie van Financiën geen details over de omvang van het stimuleringspakket dat de economie weer op gang moet helpen.

"De oliemarkt begon de week wat zwakker, omdat de briefing van China in het weekend geen concrete nieuwe maatregelen bevatte om de worstelende vraag naar olie in het land te ondersteunen", zeiden analisten Ewa Manthey en Warren Patterson van ING.

De lage economische groei in China en de ontoereikendheid van de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben geleid tot scepsis over het economisch herstel, volgens Antonio Ernesto Di Giacomo van XS.com.

"Het gebrek aan vertrouwen in het vermogen van China om zijn economie te stimuleren heeft geleid tot een verwachte daling van de vraag naar olie, wat een negatief effect heeft op de prijzen voor ruwe olie op de internationale markten", aldus de analist.

Markten blijven ondertussen nerveus over een mogelijke vergelding van Israël op Iran na de recente raketaanval. De geopolitieke risicopremie voor olie wordt echter verzacht door het uitblijven van materiële verstoringen tot nu toe en de ruime reservecapaciteit van de OPEC.

Het kartel meldde maandag in zijn nieuwe maandrapport dat de vraag naar olie dit en volgend jaar nog minder hard zal groeien. 

De vraag naar olie groeit in 2024 naar verwachting met 1,93 miljoen vaten per dag en in 2025 met 1,64 miljoen vaten per dag, zei OPEC.  

De verwachtingen worden steeds verder omlaag bijgesteld. Een maand geleden rekende het kartel nog op een groei van de vraag met 2,03 miljoen vaten per dag in 2024 en met 1,74 miljoen vaten per dag volgend jaar. Een paar maanden eerder werd nog gerekend op een groei van 2,25 miljoen vaten per dag in 2024 en 1,85 miljoen vaten per dag in 2025.

De vraag ligt volgens OPEC nog steeds op een gezond niveau, ruim boven de 1,4 miljoen vaten per dag die het historische gemiddelde was tot de coronacrisis. De vraag wordt vooral gesteund door de sterke vraag naar vliegreizen en wegvervoer, maar ook uit de sectoren zware industrie, bouw en landbouw.

In China is de groei echter minder sterk dit jaar, met een verwachte 580.000 vaten per dag, waar eerder nog 650.000 vaten werden voorzien.

De totale vraag naar olie moet dit jaar uitkomen op 104,1 miljoen vaten en volgend jaar op 105,8 miljoen vaten per dag, zei het kartel maandag.

Analisten van Citi schreven maandag dat de prijzen voor ruwe olie tot boven de 100 dollar kunnen stijgen als de aanvoer wordt verstoord door conflicten in het Midden-Oosten.

Het basisscenario is nog steeds dat Brent op gemiddeld 74 dollar per vat zal noteren in het vierde kwartaal en op 65 dollar per vat in het eerste kwartaal van 2025, "vanwege de zwakke onderliggende fundamenten van de oliemarkt".

Maar de analisten verhoogden hun 'bull-case' van 80 naar 120 dollar voor het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van volgend jaar, in het geval dat er productieverstoringen ontstaan die dezelfde omvang hebben als die in 2022 door de invasie van Oekraïne door Rusland.

De kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, werd door Citi verhoogd van 10 naar 20 procent.

In het 'bear-case' scenario van Citi, waarin rekening wordt gehouden met OPEC+ die de productie in december begint te verhogen en een afname van de aanbodrisico's, daalt de prijs voor een vat Brent in het vierde kwartaal van dit jaar tot 60 dollar en naar 55 dollar in het eerste kwartaal van 2025.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!