vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Europese beurzen hoger gesloten met record voor DAX

Europese beurzen hoger gesloten met record voor DAX
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent op 524,76 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 19.508,29 punten en dat was een nieuwe all time high, terwijl voor de Franse CAC 40 een plus resteerde van 0,3 procent op 7.602,06 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 8.292,66 punten.

Vandaag wordt in de VS de aankomst van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op 12 oktober 1492 op het Amerikaanse continent herdacht. De financiële markten in de VS zijn echter gewoon geopend, hoewel wel sprake is van lage[re] handelsvolumes.

Markten haalden maandag steun uit de dit weekend aangekondigde Chinese stimuleringsplannen. Ondanks een gebrek aan financiële details over de plannen is er volgens investment manager Simon Wiersma van ING toenemende hoop op het verder aantrekken van de op één na grootste economie van de wereld. "En dat is ook goed nieuws voor de rest van de wereld", voegde hij toe.

Daarnaast wordt door beleggers uitgekeken naar het rentebesluit van de ECB aanstaande donderdag. "Nu de matige economische cijfers blijven aanhouden en de inflatie in september onder de 2 procent dook, is de kans op een nieuwe renteverlaging toegenomen. Eerder was de consensus dat zo'n stap pas in december zou plaatsvinden", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Brent-olie werd maandag 2,1 procent goedkoper op iets meer dan 77 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0912. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0932 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0937 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Luxeproducenten Kering daalde 3,8 procent en LVMH verloor 2,3 procent na de teleurstellende berichten uit Beijing. Omdat directe stimulering van de consumptie door de Chinese overheid uitblijft, is Bernstein voorzichtig over de omzet van luxegoederen in 2024. Ook L'Oreal en Hermès stonden onder druk. L'Oreal verloor 0,8 procent en Hermès noteerde 0,4 procent lager.

In Londen verloren aandelen van gokbedrijven terrein na een bericht over nieuwe belastingen. Evoke verloor 14,4 procent, Entain daalde 8,0 procent, Flutter Entertainment leverde 6,0 procent in en Rank Group sloot 3,2 procent lager. De Britse regering moet een begrotingsgat van 22 miljard pond opvullen en daarvoor zullen de belastingen op casino's en bookmakers mogelijk worden verdubbeld. Analist David Brohan van Goodbody denkt dat de markt misschien overdreven sterk reageert.

De Deense farmaceut H. Lundbeck neemt Longboard Pharmaceuticals over voor 2,6 miljard dollar. Lundbeck daalde 1,8 procent in Kopenhagen.

Ahold Delhaize ging onderuit met 3,5 procent in Amsterdam, nadat UBS zijn verkoopadvies handhaafde, omdat investeringen in het Amerikaanse Stop & Shop de marges zullen drukken.

De Britse recruiter PageGroup ziet de omzet in Europa afkalven, en boekte 13,5 procent minder omzet in het kwartaal.  Het aandeel daalde 0,8 procent. Sectorgenoot Randstad benoemde een nieuwe COO, Jesus Echevarria, in plaats van Chris Heutink, en noteerde x0,5 procent hpger.

Een overname door de Duitse verzekeraar Allianz zal worden gestopt door de toezichthouder van Singapore. Allianz zou een meerderheidsbelang nemen in het bedrijf Income Insurance uit Singapore, maar de deal wordt beoordeeld als niet in het publieke belang. Het aandeel steeg desondanks 0,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!