vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Halfgeleiders geven AEX een impuls

Halfgeleiders geven AEX een impuls
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag hoger geëindigd, onder aanvoering van de halfgeleideraandelen. De AEX steeg 0,7 procent op 922,63 punten.

Het was een rustig begin van de nieuwe week, waarin later de Europese Centrale Bank naar verwachting in actie zal komen. Beleggers hoopten ondertussen op een groot stimuleringspakket uit China, maar moeten het voorlopig doen met een aantal maatregelen zonder concreet prijskaartje.

"Ze [het Chinese ministerie van Financiën] zinspeelden erop, maar zoals het er nu uitziet, zal het NPC of het nationale Volkscongres moeten beslissen hoeveel fiscale stimulans er precies zal worden gegeven", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Het laat beleggers volgens de beleggingsstrateeg "een beetje in het ongewisse."

"Maar in het weekend kregen we wel lagere inflatiecijfers in China", aldus Vranken, doelend op de stijging van de Chinese consumentenprijzen in september met 0,4 procent, waar in de maand ervoor nog een inflatie van 0,6 procent werd geregistreerd.

"Ondertussen was de PPI stevig negatief, wat duidt op regelrechte deflatie voor goederen die de fabriekspoorten verlaten. Nog een waarschuwingssignaal", volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild. De Chinese producentenprijzen daalden met 2,8 procent in september, na een afname van 1,8 procent in augustus.

Verder werd bekend dat de Chinese export in september met 2,4 procent is gestegen, na een groei van 8,7 procent in augustus. Er werd voor september gerekend op een stijging van 6,0 procent. De import steeg met 0,3 procent, waar een toename van 1,0 procent was voorzien.

Op macro-economisch vlak was het verder rustig in de eurozone en de VS. Daar is maandag Columbus Day en Indigenous Peoples' Day, waardoor een deel van de beleggers aan de andere kant van de oceaan mogelijk van een lang weekend geniet. Wall Street is wel gewoon open.

Later in de week volgt het rentebesluit van de ECB, waarbij het een dubbeltje op zijn kant wordt of de centrale bank de depositorente verder zal verlagen.

Als de ECB de rente donderdag opnieuw verlaagt, dan geeft het daarmee het signaal af van een "snellere versoepelingscyclus", zeiden analisten van Deutsche Bank.

"Dit is in overeenstemming met onze verwachting dat de rente halverwege 2025 neutraal zal zijn", aldus de Duitse bank.

De WTI-olieprijs daalde maandag met 2,0 procent tot 74,01 dollar. OPEC kwam met een maandrapport waarin het de verwachte groei van de vraag naar olie verder omlaag schroefde.

Zorgen over Chinese vraag drukten ook op de olieprijzen, en overstemden de zorgen over mogelijke verdere militaire escalatie in het Midden-Oosten.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,0912.

Rabobank verwacht dat de euro in de komende zes tot twaalf maanden rond 1,08 dollar zal noteren, gezien de kracht van de Amerikaanse economie, vergeleken met de eurozone. Daarbij worden er minder renteverlagingen door de Fed voorzien dan voorheen.

Stijgers en dalers

De AEX werd aangevoerd door de chippers. ASMI, ASML en Besi wonnen respectievelijk 2,4, 2,8 en 3,3 procent. Op Wall Street steeg sectorgenoot Nvidia maandag naar een nieuw record.

Verder werd maandag bekend dat een partij mogelijk bereid is een overnamebod uit te brengen op ASM PT, waarin ASMI een belang van 25 procent heeft. Persbureau Bloomberg meldde eerder dat KKR interesse zou hebben.

Ahold Delhaize ging onderuit met 3,5 procent, nadat UBS zijn verkoopadvies handhaafde, omdat investeringen in het Amerikaanse Stop & Shop de marges zullen drukken.

DSM-Firmenich steeg met 0,3 procent op 115,40 euro, na een koersdoelverhoging van Degroof Petercam van 132 naar 138 euro met handhaving van het koopadvies.

AkzoNobel kreeg een koersdoelverlaging van 78,00 tot 72,00 euro van UBS, met daarbij wel een ongewijzigd koopadvies. Tot een herstel van volumegroei in de sector kwam het in de eerste jaarhelft nog niet, aldus de analisten. En ook in de tweede jaarhelft en de eerste zes maanden van 2025 ziet UBS dit niet gebeuren. Het aandeel Akzo leverde 0,4 procent in op 63,40 euro.

Randstad won 0,5 procent, ondanks dat sectorgenoot Page Group met een tegenvallend bericht kwam. Verder maakte Randstad bekend dat het Jesus Echevarria heeft benoemd tot nieuwe chief operating officer, als vervanger van Chris Heutink, die begin 2025 terugtreedt.

In de BelMid deed Alfen goede zaken, met een winst van 4,0 procent. Fagron, vorige week nog een sterke stijger, leverde maandag 0,9 procent in. AMG daalde met 1,0 procent en Air France-KLM verloor 1,3 procent.

InPost is in zeer vergevorderde gesprekken om het resterende belang van 70 procent in Menzies Distribution Group over te nemen dat het nog niet bezit. Dit meldde Sky News maandag. Het aandeel steeg met 2,5 procent.

In de AScX won TomTom 2,5 procent, net als Theon. Nabeurs geeft het Griekse bedrijf dat nachtkijkers produceert cijfers prijs.

De rode lantaarn was voor Heijmans met een verlies van 2,9 procent. Avantium daalde een fractie minder hard.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot tot 0,9 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!