vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst af op licht hogere opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op licht hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

Vandaag wordt in de VS de aankomst van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op 12 oktober 1492 op het Amerikaanse continent herdacht. De financiële markten zijn echter gewoon geopend.

"In de Verenigde Staten zijn de S&P 500 en de Dow Jones index vorige week op nieuwe recordstanden geëindigd. Beleggers reageerden positief op cijfers uit de financiële sector, waar JPMorgan Chase en Wells Fargo sterke resultaten rapporteerden. Deze sterke start van het kwartaalcijferseizoen biedt hoop voor winstgroei in andere sectoren", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Daarnaast blijft het toekomstig rentepad van de Fed een bron van focus. Volgens hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen worden verdere renteverlagingen verwacht, "maar in stapjes van 25 basispunten in plaats van de 50 basispunten vanaf medio september. En eventueel zal er niet bij elke beleidsbijeenkomst een renteverlaging plaatsvinden. Hoewel de al te hoge inflatie nog niet definitief overwonnen is, blijft een zachte landing voor de Amerikaanse economie ons uitgangspunt", zei Aben.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 6 basispunten hoger op 4,137 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt daalde tot 3,953 procent.

Brentolie werd maandag 1,9 procent goedkoper op 77,54 dollar per vat. Dit nadat uit gegevens bleek dat de Chinese inflatie daalde en een gebrek aan duidelijkheid over de economische stimuleringsplannen van het land de angst over de vraag naar brandstof bij de grootste olie-importeur ter wereld deed toenemen.

De euro/dollar noteerde op 1,0916. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0932 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0937 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla noteerde voorbeurs 1,2 procent hoger, nadat het aandeel van de producent van elektrische auto's vrijdag met 8,8 procent daalde, na de teleurstelling van beleggers over het robotaxi-evenement.

Boeing daalde voorbeurs 2,0 procent, nadat de vliegtuigbouwer aangaf 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te zullen schrappen, ofwel 17.000 banen. Hoewel Boeing te maken heeft met een kostbare staking, zijn de ontslagen meer gerelateerd aan het verlagen van de operationele kosten bij het worstelende bedrijf.

Sirius XM won voorbeurs 3,7 procent. Berkshire Hathaway breidde onlangs zijn belang in het satellietradio-bedrijf uit door eind vorige week 3,6 miljoen aandelen te kopen voor ongeveer 87 miljoen dollar, waarmee het beleggingsvehikel van Warren Buffett nu 108,7 miljoen aandelen Sirius XM bezit, een belang van 32 procent.

De Deense farmaceut H. Lundbeck neemt Longboard Pharmaceuticals over voor 2,6 miljard dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 51,8 procent.

Caterpillar noteerde voorbeurs 1,8 procent lager, na een adviesverlaging van Morgan Stanley van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Het koersdoel werd verlaagd van 349 dollar naar 332 dollar.

Deze week publiceren onder andere UnitedHealth, Johnson & Johnson, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, United Airlines, American Airlines, Abbott Laboratories, Netflix, Morgan Stanley, Blackstone, Procter & Gamble en American Express cijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,6 procent hoger op 5.815,03 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het groen op 42.863,86 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 18.342,94 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!