vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
OPEC schroeft verwachting olievraag verder omlaag
Beeld: ABM Financial News

OPEC schroeft verwachting olievraag verder omlaag

(ABM FN-Dow Jones) OPEC verwacht dat de vraag naar olie dit en volgend jaar nog minder hard groeit. Dit bleek maandag uit het maandrapport van het kartel.

De vraag naar olie groeit in 2024 naar verwachting met 1,93 miljoen vaten per dag en in 2025 met 1,64 miljoen vaten per dag, zei OPEC.  

De verwachtingen worden steeds verder omlaag bijgesteld. Een maand geleden rekende het kartel nog op een groei van de vraag met 2,03 miljoen vaten dit jaar en met 1,74 miljoen vaten volgend jaar. Een paar maanden eerder werd nog gerekend op een groei van  2,25 miljoen vaten per dag in 2024 en 1,85 miljoen in 2025.

De vraag ligt volgens OPEC nog steeds op een gezond niveau, ruim boven de 1,4 miljoen vaten per dag die het historische gemiddelde was tot de coronacrisis. De vraag wordt vooral gesteund door de sterke vraag naar vliegreizen en wegvervoer, maar ook uit de sectoren zware industrie, bouw en landbouw.

In China is de groei echter minder sterk dit jaar, met 580.000 vaten per dag, waar eerder nog 650.000 vaten werden voorzien.

De totale vraag naar olie moet dit jaar uitkomen op 104,1 miljoen vaten en volgend jaar op 105,8 miljoen vaten per dag, zei het kartel maandag.

De stijging van de olieprijs van vorige week is inmiddels alweer bijna geheel uitgewist door aanhoudende zorgen over de vraag naar brandstof in China, dat de belangrijkste importeur van ruwe olie is. Zaterdag gaf het Chinese ministerie van financiën geen details over de omvang van het stimuleringspakket dat de Chinese economie weer op gang moet helpen.

Markten blijven echter nerveus over een mogelijke reactie van Israël op Iran na de recente raketaanval. De geopolitieke risicopremie voor olie wordt echter verzacht door het uitblijven van materiële verstoringen tot nu toe en de ruime reservecapaciteit van de OPEC.

De prijs voor een vat WTI stond dinsdag rond 2 procent lager op 74 dollar per vat en Brent-olie rond 77,50 dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!