vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen verdeeld rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur verdeeld, met verliezen voor onder meer luxeproducenten, nadat het Chinese ministerie van financiën zaterdag geen duidelijke maatregelen bekendmaakte om de binnenlandse consumptie te stimuleren.

De brede STOXX Europe 600 index noteerde vrijwel vlak op 521,93 punten. De Duitse DAX steeg 0,3 procent tot 19.423,53 punten. De CAC 40 daalde 0,3 procent tot 8.253,04 in Parijs. De FTSE100 noteerde vlak in Londen.

De Chinese minister van Financiën gaf zaterdag tijdens een nieuwsconferentie de plannen voor overheidsbestedingen prijs, maar gaf geen details over de omvang van het stimuleringspakket.

Er kwam ook ander economisch nieuws uit China, waaruit bleek dat  de export in september met 2,4 procent groeide op jaarbasis, tegen 8,7 procent een maand eerder. Daarmee groeide de export voor de zesde maand op.

De olieprijs daalde met 2 procent. WTI-olie voor november kostte 73,92 dollar en Brentolie voor december ging voor 77,43 dollar.

Zorgen over Chinese vraag drukten op de olieprijs, en overstemden de zorgen over mogelijke verdere militaire escalatie in het Midden-Oosten.

De euro/dollar noteerde op 1,0936. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0936 op de borden.  

Rabobank verwacht dat de euro in de komende zes tot twaalf maanden rond 1,08 dollar zal noteren, gezien de kracht van de Amerikaanse economie, vergeleken met de eurozone. Daarbij worden er minder renteverlagingen door de Fed voorzien dan voorheen.

Bedrijfsnieuws

Luxeproducenten Kering daalde 3,7 procent en LVMH 2,9 procent na de teleurstellende berichten uit Peking. Omdat directe stimulering van de consumptie door de Chinese overheid uitblijft, is Bernstein voorzichtig over de omzet van luxegoederen in 2024. Ook L'Oreal en Hermès verloren terrein in  Parijs.

In Londen verloren aandelen van gokbedrijven terrein na een bericht over nieuwe belastingen. Evoke verloor 12 procent, Entain 9 procent, Flutter Entertainment 9 procent en Rank Group 6 procent. De Britse regering moet een begrotingsgat van 22 miljard pond opvullen en daarvoor zullen de belastingen op casino's en bookmakers mogelijk worden verdubbeld. Analist David Brohan van Goodbody denkt dat de markt misschien overdreven sterk reageert.

Ahold Delhaize ging onderuit met 4 procent, nadat UBS zijn verkoopadvies handhaafde, omdat investeringen in het Amerikaanse Stop & Shop de marges zullen drukken.

De Britse recruiter Page Group ziet de omzet in Europa afkalven, en boekte 13,5 procent minder omzet in het kwartaal.  Het aandeel daalde 1,4 procent. Sectorgenoot Randstad benoemde een nieuwe CEO, Jesus Echevarria, in plaats van Chris Heutink, en noteerde 0,4 procent lager.

Een overname door de Duitse verzekeraar Allianz zal worden gestopt door de toezichthouder van Singapore. Allianz zou een meerderheidsbelang nemen in het bedrijf Income Insurance uit Singapore, maar de deal wordt beoordeeld als niet in het publieke belang. Het aandeel steeg desondanks 0,1 procent.

Futures Wall Street

Wall Street gaat een vlakke opening tegemoet, volgens de futures, die een stijging van 0,1 procent voorspellen voor de S&P500 index.

 De S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 5.815,03 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 42.863,86 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.342,94 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!