vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street scherpt records verder aan
Beeld: ABM Financial News

Wall Street scherpt records verder aan

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten met nieuwe records voor de S&P 500 en de Dow.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6 procent tot 5.815,03 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 42.863,86 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.342,94 punten.

Daarmee werden de records van afgelopen woensdag overtroffen. De S&P 500 sloot toen op 5.792,04 punten, terwijl de Dow op een recordniveau van 42.512,00 punten sloot.

Grote Amerikaanse financiële instellingen, zoals JP Morgen Chase & Co, BlackRock en Wells Fargo, stegen vrijdag, een teken dat het derde kwartaalcijferseizoen in de VS sterk is begonnen. De cijfers overtuigden beleggers ervan dat de Amerikaanse consument er nog steeds goed voor staat.

"Bij de start van het cijferseizoen waren er wat zorgen over de consument. Investeerders zochten [in de cijfers] naar tekenen van meer slechte leningen. Maar deze kwartaalcijfers laten zien dat de consument er behoorlijk goed voorstaat", zei analist George Cipolloni van Penn Mutual Asset Management.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in september stabiel zijn gebleven, terwijl de markt rekenden op een stijging van 0,1 procent op maandbasis.

"De PPI van vandaag was een beetje een gemengde boel, maar over het geheel genomen zou het moeten helpen om de onmiddellijke zorgen over het opnieuw oplopen van de inflatie na de CPI-cijfers van gisteren te verminderen. De Fed ligt nog steeds op koers om de rente in november met nog eens 0,25 procent te verlagen", zei analist Chris Larkin van E*TRADE van Morgan Stanley.

"Er was deze week veel economisch nieuws, maar de markt bleef reageren op het game-changing banenrapport van vorige week", zeiden economen van FHN Financial in New York, eraan toevoegend dat de markt het inmiddels eens is met de voorspelling van Fed-functionarissen [in de dot-plot van september] dat de federal funds rate tegen het einde van het jaar moet zijn gedaald tot een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent, van de huidige bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 1 basispunt lager op 4,081 procent, terwijl de tweejaarsrente 5 basispunten daalde tot 3,943 procent.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in oktober is gedaald, terwijl de inflatieverwachting op de korte termijn opliep, maar voor de langere termijn juist iets daalde. De vertrouwensindex daalde van 70,1 naar 68,9.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,29 dollar, ofwel 0,38 procent, lager op 75,56 dollar. Op weekbasis steeg de olieprijs echter met 1,59 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0936. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0928 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0935 op de borden. 

Maandag staan in de VS geen macro-publicaties op de agenda. Ondanks de viering van Columbus Day openen de financiële markten gewoon de deuren.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase floreerde afgelopen kwartaal in een klimaat van stijgende rentes en dat leverde beter dan verwachte cijfers op. In een toelichting wees CEO Jamie Dimon erop dat de huidige geopolitieke situatie verraderlijk is en verder verslechterd. Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de economie, zei de topman. Zijn financieel directeur Jeremy Barnum leek optimistischer en stelde dat de resultaten van JPMorgan overeenkomen met een zachte economische landing. Het aandeel steeg 4,4 procent.

Voor Wells Fargo was het derde kwartaal solide en hoewel de winst daalde, kwam die wel hoger uit dan verwacht. Verder ging er minder geld naar de stroppenpot voor slechte leningen. Wel werd de bank iets voorzichtiger over de outlook voor de nettorentebaten. Het aandeel steeg 5,6 procent.

BlackRock heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder zien stijgen, terwijl het beheerd vermogen op een nieuw record uitkwam. De winst per aandeel van 10,90 dollar was beter dan de 9,98 dollar waar de markt op rekende. Het aandeel steeg 3,6 procent.

Bank of New York Mellon boekte in het derde kwartaal een hogere winst die ook beter was dan verwacht, terwijl ook de omzet, fees en nettorentebaten stegen. Het aandeel daalde echter 0,4 procent.

Pfizer daalde 0,6 procent, ondanks het nieuws dat de farmaceut goedkeuring kreeg van de FDA voor een medicijn voor de behandeling van hemofilie A of B. Het medicijn, hympavzi, is het eerste medicijn voor de behandeling van hemofilie dat maar één keer per week subtucaan [onder de huid] hoeft te worden toegediend.

Tesla heeft donderdag laat zijn langverwachte robotaxi gepresenteerd tijdens een evenement in Californië, waar een prototype werd getoond van de Cybercab, een autonoom rijdend voertuig zonder stuur of pedalen, waarvan CEO Elon Musk zei dat deze minder dan 30.000 dollar zal gaan kosten. Musk beloofde ook dat reguliere Tesla’s, zoals de Model 3 en Model Y, in 2025 volledig autonoom kunnen rijden, zonder toezicht. Tesla introduceerde ook de Robovan. Het aandeel daalde 8,8 procent.

Aandelen van taxidiensten Lyft en Uber stegen respectievelijk 9,6 procent en 10,8 procent. 

Advanced Micro Devices leverde donderdag nog 4 procent in, ondanks dat de chipproducent zich positiever uitliet over de AI-markt. Vrijdag steeg het aandeel 2,3 procent.

Nvidia sloot vlak, na een koerswinst van 1,6 procent op donderdag.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!