vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Futures voorspellen lichtrode opening Wall Street
Beeld: ABM Financial News

Futures voorspellen lichtrode opening Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lichtrode opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het rood.

Ook donderdag leed Wall Street kleine verliezen en namen beleggers in New York gas terug na de records van een dag eerder.

De hardnekkige inflatie leek de boosdoener. Hiermee is de kans op nog een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve in november zo goed als verkeken. Ook de sterk gestegen steunaanvragen hielpen het sentiment niet, hoewel dat vermoedelijk meer te maken heeft met de orkanen die bepaalde Amerikaanse staten de afgelopen tijd teisterden en de havenstaking.

"We gaan ervan uit dat het laatste stukje van de weg naar 2 procent inflatie, het streefniveau van de Fed, langzaam zal gaan en soms met een 'hobbeltje'. Is dat erg? Nee, je hebt liever een economie die goed draait met een beetje vraaggedreven inflatie. Dat is goed voor het weg-infleren van de schuldenberg en de groei van de nominale winsten van bedrijven. Van mij hoeft de inflatie in de VS helemaal niet veel verder meer te dalen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Vanmiddag volgen de Amerikaanse producentenprijzen en staat ook het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan op de rol.

Verder gaat het cijferseizoen in de VS vrijdag echt van start, met BlackRock, Wells Fargo en JPMorgan Chase die de boeken openen.

Beleggers zullen benieuwd zijn naar commentaar van JPMorgan CEO Jamie Dimon over hoe het consumenten vergaat in de VS en hoe lagere rentetarieven toekomstige winsten zouden kunnen beïnvloeden.

Volgens Wiersma wordt voor de bedrijven in de S&P 500 index een gemiddelde winstgroei van 5 procent verwacht op jaarbasis in het derde kwartaal, bij een omzetgroei van 4 procent.

Techbeleggers zullen reageren op de onthulling van Tesla's robotaxi.

De euro/dollar handelde rond lunchtijd op 1,0936, terwijl de Amerikaanse obligatierentes dicht bij huis bleven.

De olieprijzen stegen donderdag hard, maar leverden vanochtend opnieuw in. Op weekbasis zijn de prijzen voor WTI en Brent wel iets verder opgelopen.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft vannacht zijn langverwachte robotaxi gepresenteerd tijdens een evenement in Californië, waar een prototype werd getoond van de Cybercab, een autonoom rijdend voertuig zonder stuur of pedalen, waarvan CEO Elon Musk zei dat deze minder dan 30.000 dollar zal gaan kosten. Musk beloofde ook dat reguliere Tesla’s, zoals de Model 3 en Model Y, in 2025 volledig autonoom kunnen rijden, zonder toezicht. Daarvoor is nog wel goedkeuring nodig van overheden. Hij zei verder dat Tesla "vóór 2027" in grote aantallen volledig autonoom rijdende auto's zal maken. Tesla introduceerde ook de Robovan. Beleggers waren niet onder de indruk en dus gaat het aandeel vrijdag vooralsnog een 6 procent lagere opening tegemoet.

Aandelen van taxidiensten als Lyft en Uber gingen vrijdag voorbeurs circa 3,5 tot 4,5 procent hoger.

BlackRock heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder zien stijgen, terwijl het beheerd vermogen op een nieuw record uitkwam. De winst per aandeel van 10,90 dollar was beter dan de 9,98 dollar waar de markt op rekende. Het aandeel steeg voorbeurs met 1,6 procent.

JPMorgan zal later vanmiddag de boeken openen. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een winst per aandeel van 3,99 dollar, tegenover 4,33 dollar in het derde kwartaal van 2023.

Wells Fargo zal volgens FactSet een winst per aandeel van 1,28 dollar rapporteren over het derde kwartaal, tegenover 1,48 dollar een jaar eerder.

Advanced Micro Devices leverde donderdag nog 4 procent in, ondanks dat de chipproducent zich positiever uitliet over de AI-markt. Vrijdag ligt een beperkt herstel in het verschiet. Nvidia noteerde vrijdag in de voorbeurshandel fractioneel lager, na een koerswinst van 1,6 procent op donderdag.

Slotstanden

De S&P 500 is donderdag 0,2 procent lager geëindigd op 5.780,05 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 42.454,12 punten en de Nasdaq sloot met minder dan 0,1 procent lager op 18.282,05 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!