vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen rond middaguur in parkeerstand
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen rond middaguur in parkeerstand

(ABM FN-Dow Jones) Europese beleggers deden het vrijdag rond lunchtijd wederom rustig aan, in afwachting van macro-economische data en bedrijfscijfers in de VS.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 518,70 punten, de Duitse DAX steeg fractioneel op 19.219,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een fractionele min op 7.538,17 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 8.217,96 punten.

Vandaag verschuift de focus naar het cijferseizoen dat gaat beginnen. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wordt voor de bedrijven uit de S&P 500 index voor het derde kwartaal een gemiddelde winstgroei van 5 procent verwacht in vergelijking met het derde kwartaal van 2023 bij een omzetgroei van 4 procent. De hoogste winstgroei wordt verwacht voor de sectoren IT en communicatiediensten. Voor aandelen uit de sector energie wordt een winstdaling van bijna 22 procent verwacht. Voor aandelen uit de Stoxx Europe 600 index wordt een gemiddelde winstgroei van 4,6 procent verwacht. In Europa moeten de sectoren basismaterialen en financiële waarden de kar trekken, aldus Wiersma.

Ook zal er vanmiddag aandacht zijn voor de producentenprijzen in de VS, nadat donderdag de prijzen voor consumenten hardnekkiger bleken dan verwacht. Ook staat het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan geagendeerd.

De olieprijzen deden een stapje terug en een vat Brentolie daalde 0,7 procent naar 78,88 dollar. Op weekbasis noteren de olieprijzen nog licht hoger.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar steeg licht naar 1,0951. Volgens ING heeft de Europese munt nog steeds te maken met neerwaartse risico's. Zo kunnen de spanningen in het Midden-Oosten negatief zijn voor de procyclische, oliegevoelige euro.

De ontwikkelingen in China in het weekend zullen waarschijnlijk belangrijk zijn voor het tactische beeld van de euro/dollar, gezien de neiging van de euro om goed te reageren op positieve ontwikkelingen in China, zei valutastrateeg Francesco Pesole.

"Goed nieuws uit Beijing dit weekend qua stimulus kan helpen om begin volgende week een bodem te leggen op 1,0900", volgens de expert van ING.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Siemens Energy aan kop met een winst van 3,4 procent, gevolgd door Porsche dat 1,2 procent kon bijschrijven. Rheinmetall en Bayer verloren beide meer dan 2 procent.

In Parijs werd de lijst aangevoerd door Airbus met een winst van 2,5 procent, terwijl Stellantis bijna 4 procent verloor, nadat vanochtend bekend werd dat het management flink wordt opgeschud.

Verder waren er in de hoofdindices in Europa weinig opvallende uitschieters. In Londen zaten mijnbouwers als Fresnillo, Anglo American, Rio Tinto en Endeavour Mining in de lift. Sainsbury verloor juist 5 procent. De grootste aandeelhouder van de Britse supermarktketen, de Qatar Investment Authority, zou voor 400 miljoen dollar aan aandelen willen verkopen.

Futures Wall Street

Rond het middaguur waren de futures op Wall Street lichtrood gekleurd en noteerde de S&P-future 0,2 procent lager.

De S&P 500 eindigde donderdag 0,2 procent lager op 5.780,05 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 42.454,12 punten en de Nasdaq sloot met minder dan 0,1 procent lager op 18.282,05 punten  .

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!