vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street scherpt records aan
Beeld: ABM Financial News

Wall Street scherpt records aan

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten met nieuwe records voor de S&P 500 en de Dow, nadat uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat de functionarissen van de Amerikaanse centrale bank verdeeld lijken over het toekomstige pad voor renteverlagingen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,7 procent tot 5.792,04 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 42.512,00 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.291,62 punten.

Daarmee werd de eerdere top van de S&P 500 op 5.762,48 punten geëvenaard. Het laatste recordniveau van de Dow lag op 42.352,76 punten.

De Fed-functionarissen waren het er tijdens de beleidsvergadering op 17 en 18 september wel over eens dat er waarschijnlijk meer renteverlagingen zullen volgen. Het beleidscomité was verdeeld in twee kampen over het tempo en de omvang van de te nemen stappen, zo bleek uit de notulen.

Sommige functionarissen waarschuwden tegen het "te laat en te weinig" verlagen van de rente, omdat dit de arbeidsmarkt zou kunnen schaden.

Tegelijkertijd stelden andere functionarissen dat het "te vroeg of te veel" verlagen van de rente de inflatie zou kunnen vertragen of juist weer zou kunnen versnellen.

De Fed  verlaagde de federal funds rate met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. 

De voorzitter van de Dallas Fed, Lorie Logan, zei woensdag dat de Fed de rente geleidelijk zou moeten verlagen gezien de risico's voor de economische vooruitzichten.

"Ik geloof dat de Fed de risico's voor de arbeidsmarkt voorlopig het beste kan compenseren door het beleid geleidelijk te normaliseren en niet te lang te wachten met handelen, maar ook niet te snel te handelen en het risico te lopen te ver te gaan", zei Logan.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag 3 basispunten hoger op 4,069 procent, terwijl de tweejaarsrente eveneens 3 basispunten steeg tot 4,017 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 5,1 procent. De marktindex daalde van 292,3 naar 277,5.

De groothandelsvoorraden stegen op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,1 procent en 0,6 procent, terwijl de omzet op maandbasis met 0,1 procent afnam, maar op jaarbasis met 1,1 procent steeg.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,33 dollar, ofwel 0,45 procent, lager op 73,24 dollar. Uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,0939. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0957 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0980 op de borden.

Op macro-economisch staan donderdag in de VS een tweetal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en inflatiecijfers. Daarnaast publiceert het IMF zijn World Economic Outlook.

Bedrijfsnieuws

Alphabet daalde 1,5 procent. Na de uitspraak van een federale rechter dat Google een illegaal monopolie had in algemene zoekdiensten en tekstadvertenties overweegt het ministerie van Justitie een opsplitsing.

Palantir Technologies steeg 4,1 procent. De aandelen van de aanbieder van data-analysesoftware stegen dinsdag al met 6,6 procent naar een nieuw record. Dit jaar is het aandeel al meer dan 140 procent gestegen dankzij de kansen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De aandelen van Trump Media & Technology Group daalden 5,6 procent nadat het moederbedrijf Truth Social, waarvan de meerderheid in handen is van de voormalige president Trump, dinsdag met 19 procent steeg. De aandelen zijn al vier dagen op rij hoger gesloten en winnen aan momentum sinds Tesla-CEO Elon Musk zaterdag met Trump verscheen tijdens een campagnebijeenkomst.

Boeing daalde met 3,4 procent nadat S&P Global Ratings de kredietbeoordeling van de vliegtuigbouwer op CreditWatch negatief had geplaatst, omdat een staking van machinisten een vierde week inging en het bedrijf eind dinsdag zei dat het zijn recente aanbod aan de vakbond heeft ingetrokken. Zowel Moody's Ratings als Fitch Ratings hebben vorige maand de schuld van Boeing herzien voor een downgrade.

Nvidia daalde 0,2 procent, nadat het aandeel eerder op de dag nog het hoogste punt ooit leek te naderen. De aandelen van het halfgeleiderbedrijf, dat chips maakt die de favoriete keuze zijn voor het trainen van kunstmatige-intelligentiesystemen, in 2024 met bijna 170 procent gestegen.

Tesla daalde 1,4 procent nadat de fabrikant van elektrische auto's renteloze leningen aankondigde voor Model 3- en Model Y-aankopen. De financieringsovereenkomsten kunnen autokopers ongeveer 100 dollar per maand besparen, of ongeveer 6.000 dollar gedurende de looptijd van een autolening met een looptijd van 60 maanden.

Arcadium Lithium steeg 30,9 procent nadat Rio Tinto een deal had gesloten om de lithiumproducent over te nemen voor 6,7 miljard dollar. Rio Tinto zal 5,85 dollar per aandeel betalen voor Arcadium Lithium, een premie van 90 procent op de aandelenkoers op 4 oktober, toen het nieuws over de interesse van Rio Tinto voor het eerst opdook.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!