vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Fed lijkt verdeeld over toekomstige pad voor renteverlagingen - Notulen
Beeld: Federal Reserve

Fed lijkt verdeeld over toekomstige pad voor renteverlagingen - Notulen

(ABM FN-Dow Jones) De functionarissen van de Federal Reserve lijken verdeeld over het toekomstige pad voor renteverlagingen. Dit bleek uit de notulen van de bijeenkomst van de Fed op 17 en 18 september die woensdag werden vrijgegeven

Ze waren het er echter wel over eens dat er waarschijnlijk meer renteverlagingen zullen volgen. Het beleidscomité was verdeeld in twee kampen over het tempo en de omvang van de te nemen stappen.

Sommige functionarissen waarschuwden tegen het "te laat en te weinig" verlagen van de rente, omdat dit de arbeidsmarkt zou kunnen schaden.

Tegelijkertijd stelden andere functionarissen dat het "te vroeg of te veel" verlagen van de rente de inflatie zou kunnen vertragen of juist weer zou kunnen versnellen.

De functionarissen leken het er ook niet over eens te zijn hoeveel neerwaartse druk het huidige niveau van de rente op de vraag uitoefent.

Uit de notulen bleek tevens dat een "substantiële meerderheid" van de functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de renteverlaging van een half procentpunt tijdens de vergadering in september steunde. 

In aanloop naar het besluit, bestond in de markt veel onzekerheid over de vraag of de Fed de rente met een half of kwart punt zou verlagen. 

De Fed verlaagde de federal funds rate met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Alleen Michelle Bowman was tegen, zij wilde liever een renteverlaging van 25 basispunten. 

De voorstanders van de verlaging met een half punt, beschreven de stap als een "herijking" van het beleid dat daarmee beter afgestemd zou zijn op recente inflatie- en arbeidsmarkt-data. Sommige functionarissen stelden dat de omstandigheden in juli dusdanig waren dat de rente toen al met een kwart punt verlaagd had kunnen worden.

Aan de andere kant steunden "sommige" Fed-functionarissen een verlaging van 25 basispunten in september. Ze merkten op dat "de inflatie nog steeds enigszins hoog was".

Op 6 en 7 november vindt de volgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank plaats.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!