vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Valuta: wachten op notulen Fed
Beeld: ABM Financial News

Valuta: wachten op notulen Fed

(ABM FN-Dow Jones) De euro bleef woensdag redelijk overeind tegenover de Amerikaanse dollar, in afwachting van de notulen van de Federal Reserve vanavond, die mogelijk aanwijzingen bevatten voor wat de centrale bank van plan is na de renteverlaging met 50 basispunten van vorige maand.  

De euro/dollar noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,0966.

"In de afgelopen weken heeft de markt zijn verwachtingen voor de cyclus van renteverlagingen voor 2024 al met zo'n 30 basispunten teruggeschroefd, maar we betwijfelen of beleggers al in de stemming zijn om de verwachte agressieve cyclus van versoepeling opnieuw aan te passen", stelde analist Chris Turner van ING.

Donderdag kan daarnaast blijken of de kerninflatie in september op een hoog niveau bleef, en dat zou de dollar kunnen ondersteunen. 

Het vooruitzicht van Chinese stimulering is positief voor de euro, omdat de export een relatief groot aandeel heeft in de economie van de eurozone, volgens ING, maar dit wordt overschaduwd door de spanningen in het Midden-Oosten."De situatie in het Midden-Oosten en de dreiging van een hogere olieprijs is een grote negatieve factor voor de euro", volgens Turner. Hij ziet de euro eerder terugvallen tot 1,08 dollar dan weer stijgen naar 1,12.  

Zaterdag geeft het Chinese ministerie van financiën een briefing aan de media, wat de verwachtingen doet herleven dat er meer stimuleringsmaatregelen zullen worden bekendgemaakt.

Het Britse pond zou de komende week kunnen dalen, nu de dollar stijgt door een vlucht naar veilige havens, en door een neerwaarts bijgestelde verwachting voor renteverlagingen door de Fed, stelde ING verder.

Ook kijkt men vooruit naar de Britse overheidsbegroting die op 30 oktober wordt gepresenteerd. Beleggers zijn volgens Turner bevreesd voor signalen uit de obligatiemarkt over mogelijke hogere overheidsuitgaven, volgens Chris Turner. Hij rekent daaarbij op dollarsterkte tot de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. "We hebben dus het laagste punt voor het pond/dollar nog niet gezien."

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!