vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Amerikaanse overheid daagt 'verslavend' TikTok
Beeld: ABM Financial News

Amerikaanse overheid daagt 'verslavend' TikTok

(ABM FN-Dow Jones) TikTok verzet zich tegen de rechtszaken die dertien Amerikaanse zaken hebben aangespannen, omdat "verslavende elementen" van het filmpjes-platform de mentale gezondheid van jonge gebruikers zouden benadelen. 

Ook willen de overheden dat TikTok stopt met het verzamelen van data over kinderen zonder hun toestemming. TikTok noemt de claims inaccuraat en misleidend. 

De aanklager van de staat New York eist boetes als de kwalijke praktijken doorgaan, sprekend van een "verslavend en schadelijk sociaal mediaplatform." De overheid stelt dat het systeem van TikTok elementen bevat die "dwangmatig en excessief gebruik" bevorderen, zoals aanbevolen posts, filmpjes die automatisch afspelen, en een eindeloze scroll en het gemakkelijk delen van content die na twee uur verdwijnt.

Een woordvoerder van TikTok zei in een reactie tegen Barron's dat het bedrijf stevig veiligheidscontroles inbouwt. Gebruikers die te jong lijken worden actief verwijderd en het bedrijf heeft ook vrijwillig beperkingen ingevoerd, zoals standaard limieten op schermtijd en standaardprivacy-instellingen voor minderjarigen onder zestien jaar.

In 2023 waarschuwde de nationale gezondheidsadviseur Vivek Murthy dat sociale media de mentale gezondheid van kinderen en jongeren aantasten. Hij pleitte voor een waarschuwingslabel, vergelijkbaar met dat voor roken.

TikTok verdedigt zich voor de rechter ook tegen een Amerikaanse wet die eist dat de Chinese eigenaar, ByteDance, het platform verkoopt. Anders wordt de app per 19 januari 2025 verboden. TikTok beroept zich op de vrijheid van meningsuiting.  

Ook Instagram en Facebook, eigendom van Meta Platforms, liggen onder vuur van de overheid. In oktober werden de platforms door meer dan dertig staten aangeklaagd voor het uitbuiten en schaden van gebruikers voor financieel voordeel. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!