vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Prosus en ArcelorMittal de gebeten hond in lichtrode AEX
Beeld: ABM Financial News

Prosus en ArcelorMittal de gebeten hond in lichtrode AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht lager geëindigd, waarbij vooral grondstoffenaandelen onder druk stonden nadat Beijing teleurstelde met de aankondiging van nieuwe stimulus.

De AEX sloot op 910,19 punten, een verlies van 0,3 procent ten opzichte van de slotstand maandag.

De markten rekenden erop dat China dinsdag nieuwe stimuleringsmaatregelen zou aankondigen, maar een briefing van de National Development and Reform Commission was minder concreet dan gehoopt.

"Hebben we het over miljarden of biljoenen yuan?", onderstreepte Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild de verwarring over de aangekondigde stimulus. De NDRC kwam niet met een grote bazooka, volgens de beleggingsstrateeg.

"Sommigen zeggen dat dit normaal is omdat het [Chinese] ministerie van Financiën er niet bij betrokken was en het is het ministerie dat de stimuleringsmaatregelen bepaalt. Maar de informatiehongerige markten zijn erg ongeduldig en willen nu resultaten en vandaar de explosie van volatiliteit op de Chinese markten", aldus Vranken.

De rally op de Chinese beurzen lag afgelopen week stil door de Golden Week in China, waardoor er geen handel was, maar kreeg dinsdag inderdaad een rommelig vervolg. De Hang Seng in Hongkong daalde met 9,4 procent, terwijl de Shanghai Composite 4,6 procent hoger eindigde.

Vranken wees op de "explosie van de dagelijkse handelsvolumes met 2,6 biljoen yuan, de hoogste ooit op de beurs van het Chinese vasteland."

Volgens hem is de kern van het verhaal: worden geruchten en schattingen over stimulering gevolgd echt geld?

"Het is voor iedereen een raadsel hoe snel en hoe impactvol de maatregelen zullen zijn", aldus de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Ondertussen gaat het cijferseizoen langzaamaan weer van start. Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano zijn beursexperts redelijk positief gestemd, omdat de verwachtingen vrij makkelijk zijn te verslaan. Maar of dit tot hogere aandelenkoersen zal leiden is de vraag, aldus Van Zeijl.

Op macro-economisch vlak was het vrij rustig. In ons land kwam de inflatie in september uit op 3,5 procent, van 3,6 procent in augustus. De industriële productie in Duitsland steeg in augustus veel harder dan verwacht, met 2,9 procent op maandbasis.

Verder verbeterde het vertrouwen in het Amerikaanse mkb licht in september, maar nam de onzekerheid onder kleine ondernemers ook toe. Het Amerikaanse handelstekort nam in augustus iets af.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,0966, terwijl de obligatierentes na hun recente stijgingen stabiliseerden. WTI-olie werd bijna 5 procent goedkoper dan maandag, op 73,30 dollar per vat. Zelfs bij een directe aanval van Israël op Iraanse oliefaciliteiten, zou de overcapaciteit van OPEC mogelijke tekorten op kunnen vangen, volgens marktkenners.

Stijgers en dalers

Prosus leverde dinsdag 2,8 procent in, terwijl ArcelorMittal 3,5 procent verloor in de AEX. Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, verloor dinsdag ruim 8 procent aan de beurs van Hongkong.

Adyen ging aan kop in de hoofdindex, met een plus van 1,8 procent. ASMI en UMG stegen met meer dan een procent. Samsung kwam weliswaar met een tegenvallende outlook, maar ook ASML bleef in het groen, met een plus van 0,6 procent. Besi sloot vlak.

Shell verloor in het spoor van de dalende olieprijzen 2,1 procent.

In de Midkap wist Air France-KLM juist te profiteren van het feit dat de olierally dinsdag een pauze nam. Het aandeel steeg met 3,0 procent. Aperam leverde juist 4,7 procent in en AMG daalde met 2,1 procent. SBM Offshore verloor 2,5 procent.

Flow Traders wist te profiteren van de toegenomen volatiliteit en won 1,0 procent.

NX Filtration was onder de kleine aandelen in trek, met een winst van 6,0 procent. Het bedrijf uit Hengelo gaat membraanmodules leveren aan Kindasa Water Services Co in Saoedi-Arabië. Financiële details werden niet gemeld.

Renewi en Fastned leverden 1,7 en 2,2 procent in.

De outlook van Theon International voor 2024 begint steeds conservatiever te ogen en mogelijk zal de fabrikant van nachtkijkers deze daarom verhogen bij de komende kwartaalcijfers. Dit schreven analisten van UBS dinsdag in een rapport. Het aandeel steeg met 3,6 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen wel hoger, met een bescheiden winst voor de Dow Jones index en stijgingen van circa een procent voor de S&P 500 en Nasdaq.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!