vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beursblik: minder winst voor Europese bedrijven verwacht
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: minder winst voor Europese bedrijven verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Het cijferseizoen in Europa staat op het punt van beginnen en er wordt gerekend op een negatieve winstgroei in het derde kwartaal. Dit schreven analisten van Bank of America dinsdag in een vooruitblik.

Ongeveer de helft van de bedrijven met een notering in de Stoxx Europe 600 komt voor het einde van de maand met resultaten. De analistenconsensus rekent op een krimp van 1 procent voor de winst per aandeel, waar dat in het tweede kwartaal nog een groei van 6 procent was. Het was toen het eerste kwartaal met winstgroei sinds 2022.

"De verwachte winstdaling in het derde kwartaal is het gevolg van een geschatte omzetkrimp van 2 procent, die slechts gedeeltelijk wordt gecompenseerd door een verwachte margeverbetering", aldus Bank of America.

Daarbij zijn de taxaties voor het derde kwartaal al sterk naar beneden bijgesteld door verlagingen van de outlook en negatieve macroverwachtingen. Sinds juni werd de consensus voor de winst per aandeel van bedrijven in de Stoxx 600 met 4 procent verlaagd en die voor de omzet met 3 procent.

Negatieve economische verrassingen uit de eurozone in het derde kwartaal wijzen er bovendien op dat de kans dat bedrijven de verwachtingen voor de winst per aandeel verslaan minder dan 50 procent is. Dat is ver onder het historisch gemiddelde en een daling ten opzichte van respectievelijk 54 en 51 procent in het eerste en tweede kwartaal.

In lijn met de dynamiek van het tweede kwartaal zullen niet noodzakelijke consumentenproducten en energie ook in het derde kwartaal de grootste rem zijn geweest op de winst op indexniveau, volgens de Amerikaanse bank, terwijl de financiële sector naar verwachting de grootste positieve bijdrage zal leveren.

Zonder de positieve impact van financials, zou de daling van de winst per aandeel voor de Stoxx 600 volgens Bank of America uitkomen op 6 procent.

Grondstoffen en industrie laten in het derde kwartaal vermoedelijk de sterkste jaar-op-jaargroei van de winst per aandeel zien, terwijl consumentenelektronica, nutsbedrijven, energie en technologie naar verwachting duidelijk krimp zullen vertonen, denkt de Amerikaanse bank.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!