vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen moesten na een licht positieve opening van de week dinsdag toch weer een stap terug doen, waarbij beleggers vooral de rente en de olieprijs scherp in de gaten hielden.

De Stoxx Europe 600 index daalde dinsdag rond lunchtijd 0,7 procent tot 515,94 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,4 procent op 19.022,25 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,9 procent op een stand van 7.509,75 punten. De Britse FTSE ging 1,2 procent lager op 8.204,23 punten.

Vanuit Azië kwam dinsdagochtend weinig meewind. Beleggers in Hongkong reageerden zwaar teleurgesteld, nadat een presentatie van de National Development and Reform Commission weinig details bevatte over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De beurs in Hongkong steeg in de afgelopen weken met meer dan 25 procent, maar verloor dinsdag 9,4 procent. De Shanghai Composite, die de afgelopen week de deuren gesloten hield vanwege de Chinese Golden Week, had nog flink wat in te halen en opende juist 10 procent hoger, om daarna de winst te beperken tot 4,6 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is voor een continuering van de recente rally meer stimuleringsmaatregelen noodzakelijk. Blijven die uit, dan ligt een rondje winstnemingen op de loer.

"Vooralsnog hanteren we bij ING een neutrale weging van Chinese aandelen in onze beleggingsstrategieën", aldus Wiersma.

Vele sectoren noteerden dinsdag in Europa in het rood, vooral de mijn- en staal gerelateerde aandelen evenals de luxegoederen stonden onder druk nadat het Chinese ministerie van Handel heffingen aankondigde van 30,6 tot 39 procent voor Europese cognacmerken. Die gaan al op 11 oktober in.

De olieprijzen deden een stapje terug na de recente stijgingen en een vat Brentolie werd dinsdagochtend ongeveer 2 procent goedkoper op 79,28 dollar.

De rentes bleven dinsdag dicht bij huis en de euro/dollar steeg licht naar 1,0986.

Stijger en dalers

In Frankfurt werd de kar getrokken door SAP met een winst van 1,2 procent. E.ON volgde met een winst van 0,8 procent.

Covestro wist 0,1 procent terreinwinst te boeken nadat het bedrijf bekendmaakte ongeveer 100 miljoen euro in zijn wereldwijde R&D-infrastructuur en bezittingen te investeren.

Onderop was het wat drukker en verloor BASF 2,5 procent. BMW en Porsche daalden met 2,9 procent.

In Parijs werd de lijst aangevoerd door Renault met een winst van 3,2 procent. Voor staalbedrijf ArcelorMittal was het een mindere ochtend. Het aandeel verloor 2,8 procent.

Luxe merken zoals L’Oréal, Hermes, Pernod Ricard, Remy Cointreau, LVMH en Kering stonden ook onder druk door de teleurstellende berichten vanuit China en aangekondigde heffingen op Europese cognacmerken. De verliezen varieerden van 1,8 procent voor L’Oréal tot 8,1 procent voor Remy Cointreau.

In Brussel viel het verlies van 5 procent voor Umicore op. Volgens analist Tom Simonts van KBC Securities heeft het koersverlies te maken met het faillissement van een onderdeel van de Zweedse batterijmaker Northvolt. Het betreft dochterbedrijf Northvolt Ett Expansion.

"Hoewel Umicore geen (gekende) leverancier is van Northvolt, stralen de financiële en operationele problemen van Northvolt wel af op de ganse sector", aldus Simonts.

In Amsterdam verloor Prosus ongeveer 4,5 procent. Dit nadat in Hongkong het aandeel Tencent ruim 8 procent lager sloot.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street waren dinsdag groengekleurd. De S&P500 index noteerde 0,4 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!