vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Media: TenneT selecteert banken voor mogelijke beursgang Duitse tak
Beeld: Elia

Media: TenneT selecteert banken voor mogelijke beursgang Duitse tak

(ABM FN-Dow Jones) TenneT heeft een aantal banken geselecteerd om een mogelijke beursgang van haar Duitse activiteiten te begeleiden. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen.

ABN AMRO, Deutsche Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley werken samen met de Nederlandse netbeheerder aan de mogelijke beursgang, zeiden de ingewijden tegen het persbureau.

Rothschild & Co. zou daarbij de Nederlandse overheid adviseren, terwijl Lazard een adviserende rol heeft bij het management van TenneT, volgens de bronnen.

Het overleg is nog gaande en een verkoop van het belang zou nog steeds een optie kunnen zijn, aldus Bloomberg.

Vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie van Financiën, TenneT zelf, ABN AMRO, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Rothschild weigerden een reactie te geven aan het persbureau. Lazard was niet direct bereikbaar voor commentaar, volgens Bloomberg.

In juni klapten de gesprekken tussen Nederland en Duitsland over de verkoop van het Duitse elektriciteitsnetwerk van TenneT, nadat de kosten voor Berlijn te hoog bleken. Sindsdien zijn er pogingen gedaan om alternatieve investeerders voor het netwerk te vinden.

De Nederlandse regering zei vorige maand dat ze Tennet nog eens 19 miljard euro zal lenen voor haar kapitaalbehoeften, bovenop de lening van 25 miljard euro die ze in januari verstrekte. De nieuwe lening is nodig om te voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit van huishoudens en bedrijven.

Een onderhandse verkoop van het belang van TenneT Duitsland of een beursgang worden gezien als de "beste manieren om de kapitaalbehoefte" van de krap bij kas zittende netbeheerder structureel op te lossen, aldus de Nederlandse regering.

Deze opties zullen de komende maanden worden besproken, zeiden minister van Financiën Eelco Heinen en minister van Klimaat Sophie Hermans vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer.

Een belangrijk knelpunt bij een eventuele deal zijn de miljarden euro's aan investeringen die de Duitse TenneT-eenheid de komende jaren nodig heeft om haar netwerk te verbeteren, aldus Bloomberg.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!