vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen sluiten licht hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend licht hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 519,48 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden verlies optekenen van 0,1 procent op 19.104,10 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent bij een stand van 7.576,02 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent hoger op 8.303,62 punten.

Het was een rustige start van de nieuwe week, nadat de beurzen vorige week nog onder druk stonden door zorgen over de escalatie in het Midden-Oosten. Richting het weekend was er wel optimisme over het Amerikaanse banenrapport, dat veel sterker bleek dan verwacht, waardoor de zorgen over een recessie in de VS verder zijn afgenomen. Later deze week verschijnen actuele inflatiecijfers uit de VS.

Ondertussen speculeert de markt over nieuwe stimuleringsmaatregelen in China. Volgens marktkenners van Morgan Stanley zou het kunnen gaan om een pakket ter waarde van 2 biljoen Chinese yuan. Een eerste reeks aan maatregelen zou mogelijk dinsdag worden aangekondigd.

Collega's van Goldman Sachs toonden zich maandag positief over Chinese aandelen.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse fabrieksorders. Die daalden in augustus met 5,8 procent, na een plus van 3,9 procent in de maand ervoor. De cijfers laten volgens Erik-Jan van Harn van Rabobank zien, "dat de bodem van de gifbeker nog lang niet in zicht is."

De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in augustus met 0,2 procent, na een ongewijzigd niveau in juli.

De obligatierentes aan beide kanten van de oceaan liepen maandag verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde boven de 4 procent en de Duitse variant stond op 2,254 procent.

Beleggers blijven Bunds verkopen, waardoor de rente verder stijgt, maar deze beweging zou snel kunnen omkeren gezien de recente zwakke economische cijfers en de vooruitzichten op verdere renteverlagingen [door de ECB], aldus Commerzbank.

De euro/dollar handelde maandag rond het Europese slot op 1,0974. De situatie is het Midden-Oosten joeg maandag de olieprijzen verder aan, na een stijging van ruim 9 procent vorige week.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt deden bankaandelen goede zaken. Deutsche Bank steeg met 1,2 procent en Commerzbank won 2,0 procent. Autofabrikanten Porsche Automobil Holding, Mercedes-Benz en Porsche AG zaten ook in de lift. Defensie-aandeel Rheinmetall leverde 2,7 procent in en belandde daarmee onderaan in de DAX, samen met Munich Re. Hannover Re verloor 2,6 procent.

In Parijs deden de luxe aandelen het goed, met winsten van 1,1 tot 4,6 procent voor Hermes, LVMH en Kering. Verder zaten ook Franse banken in de lift en won Stellantis 0,8 procent. Teleperformance was hekkensluiter met een verlies van 2,7 procent.

Defensie-aandelen stonden net als in de DAX ook onder druk in de CAC 40. Dassault daalde met 0,8 procent, Thales daalde licht en Safran verloor 2,2 procent.

STMicroelectronics sloot licht hoger. UBS handhaafde het koopadvies voor STMicroelectronics, maar verlaagde wel het koersdoel. Sectorgenoot ASML daalde maandag met 1,3 procent en Infineon steeg licht.

Vastgoedaandelen als Unibail-Rodamco-Westfield en Vonovia leverden 2,1 en 1,8 procent in en ook farma-aandelen Sanofi en Merck KGaA beleefden een mindere dag.

Shell steeg 2,4 procent in Londen, na een eerste update over het derde kwartaal. ING sprak van een evenwichtige update met beter dan verwachte resultaten voor Upstream en tegenvallende bij Downstream. TotalEnergies steeg met 1,0 procent en BP won 1,3 procent.

Rio Tinto sloot in Londen fractioneel hoger, na het nieuws dat de mijnbouwgigant gesprekken voert om de in New York genoteerde lithiumproducent Arcadium Lithium over te nemen.

Galapagos ging aan kop in de Bel20 index met een koerswinst van 6,7 procent. Het biotechbedrijf heeft Oleg Nodelman benoemd tot niet-uitvoerend bestuurslid, als vertegenwoordiger van aandeelhouder EcoR1. Nodelman is oprichter van EcoR1 Capital, een investeringsbureau dat zich richt op biotechnologie en dat sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos is.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 0,4 procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!