vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen rond middaguur licht lager
Beeld: EC

Europese beurzen rond middaguur licht lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur licht lager, na een hogere opening.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 517,74 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 19.064,40 punten en de Franse CAC 40 noteerde vlak op 7.540,62 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent hoger op 8.300,10 punten.

De markt is aan het begin van een drukke week op zoek naar nieuwe prikkels, nadat het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag de zorgen over een economische vertraging deels wegnamen en het waarschijnlijk maakte dat de Fed de rente met 25 in plaats van met 50 basispunten zal verlagen tijdens de volgende vergadering.

Naast de Fed-notulen op woensdag kijkt de markt ook uit naar de publicatie van nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers op donderdag. Ook eventuele herzieningen van het vorige inflatierapport worden gepubliceerd. "Het rapport kan een invloed hebben op de waarschijnlijkheid van de volgende renteverlaging", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in augustus op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 0,8 procent.

De Duitse fabrieksorders zijn in augustus op maand- en jaarbasis gedaald, met respectievelijk 5,8 procent en 3,9 procent. Deze Duitse cijfers laten volgens Erik-Jan van Harn van Rabobank zien, “dat de bodem van de gifbeker nog lang niet in zicht is”. 

Olie werd maandag 2,6 procent duurder op 76,31 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0964. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0976 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Shell steeg in Amsterdam 1,6 procent, na een eerste update over het derde kwartaal. ING sprak van een evenwichtige update met beter dan verwachte resultaten voor Upstream en tegenvallende bij Downstream. TotalEnergies steeg 0,6 procent en BP met 1,4 procent.

Rio Tinto noteerde in Londen vrijwel vlak, na het nieuws dat de mijnbouwgigant gesprekken voert om de in New York genoteerde lithiumproducent Arcadium Lithium over te nemen.

In Frankfurt steeg Commerzbank 1,7 procent, Deutsche Bank won 1,1 procent en Deutsche Telekom noteerde 0,8 procent hoger. Continental daalde 3,4 procent, terwijl Rheinmetall 3,1 procent lager noteerde.

In Parijs won Kering 2,1 procent, Carrefour steeg 1,6 procent, maar STMicroelectronics noteerde 2,1 procent lager. UBS handhaafde vanochtend het koopadvies voor STMicroelectronics, maar verlaagde wel het koersdoel.

Galapagos ging aan kop in de Belgische Bel20 index met een koerswinst van 5,1 procent. Galapagos benoemde Oleg Nodelman tot niet-uitvoerend lid, als vertegenwoordiger van aandeelhouder EcoR1. Nodelman is oprichter van EcoR1 Capital, een investeringsbureau dat zich richt op biotechnologie en dat sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos is.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,6 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag nog 0,9 procent hoger op 5.751,07 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 42.352,75 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 18.137,85 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!