vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Chippers trekken AEX in het rood
Beeld: Euronext

Chippers trekken AEX in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel in het rood, door koersverliezen voor de halfgeleideraandelen.

De AEX index daalde 0,3 procent tot 909,15 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent neerzette.  

Terwijl de oorlogen in Oekraïne en aan de grenzen van Israël voortwoeden, draait de wereld, ondanks alle ellende, gewoon door, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Weliswaar is de groei in Europa en ook in China momenteel wat mager, maar de wereldeconomie groeit nog met zo'n 3 procent per jaar en met de centrale banken die de rente verlagen ziet het er voor beleggers prima uit, vindt Wiersma.

Afgelopen vrijdag bleek er niets te zien van een verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt in het belangrijke banenrapport. Het aantal nieuwe banen was het hoogste sinds maart en ruim boven verwachting. De uurlonen stegen met 4 procent wat wijst op aantrekkende inflatie. Volgens Wiersma heeft de Fed echter geen fout gemaakt door in te zetten op een forse renteverlaging bij de vorige vergadering.  

"Het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse economie helemaal niet gaat 'landen', niet zacht en zeker niet hard", aldus Wiersma.

De aandelenmarkten reageerden positief en de obligatiemarkten waren in paniek, althans, de verwachtingen voor het aantal verdere renteverlagingen door de Fed werden drastisch omlaag bijgesteld, van 50 naar 25 basispunten bij de volgende vergadering. De tweejaarsrente steeg maar lieft 22 basispunten naar 3,92 procent.

Maandagochtend zat de stemming er goed in Azië na de rally op Wall Street. Goldman Sachs telde op zijn vingers handenvol redenen om Chinese aandelen te kopen, nu de overheid alle remmen los heeft gegooid om de groei te stimuleren.

In Europa bleef het enthousiasme wat achter. Economisch nieuws was er over de detailhandelsverkopen, die licht stegen in augustus. Maar daar stonden wel opnieuw sombere cijfers uit Duitsland tegenover.

Cijfers over de Duitse fabrieksorders lieten volgens Erik-Jan van Harn van Rabobank zien, “dat de bodem van de gifbeker nog lang niet in zicht is”. De fabrieksorders lagen in augustus een forse 3,9 procent lager dan het jaar daarvoor, terwijl er slechts op een krimp van 1,6 procent werd gerekend. 

De olieprijs steeg ruim 2 procent. 

De euro/dollar noteerde op 1,0966. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0977 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell. Het aandeel steeg met 1,4 procent na publicatie van enkele voorlopige cijfers voor het derde kwartaal, die volgens ING een gemengde boodschap afgaven. Upstream deed het beter dan verwacht, en Downstream juist slechter. 

Prosus, dat blijft meeliften op de hausse op de Chinese beurs, won 0,9 procent.

De halfgeleiderfondsen trokken de AEX omlaag. ASMI, Besi en ASML leverden tot meer dan 3 procent in. Analist Corné van Zeijl van Cardano merkte op dat beursexperts ASML en ASMI juist als erg kansrijk bestempelen voor oktober, net als Shell trouwens.

Midkapper Galapagos steeg 5,1 procent op het nieuws dat een grote aandeelhouder is toegetreden tot de raad van bestuur, met het doel om meer aandeelhouderswaarde te creëren. Alfen kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam, dat ziet dat er al veel ellende is ingeprijsd na de winstwaarschuwing van juni. Alfen werd desondanks een procent goedkoper.

AMG Critical Materials, producent van grondstoffen voor autobatterijen, bungelde onderaan met een min van 1,7 procent.

Bioplasticbedrijf Avantium was in trek in de AScX met een plus van 7 procent. Bussenfabrikant Ebusco en de maker van funderingen voor windturbines Sif  sloten de rij met minnen tot 2 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!