vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, terwijl beleggers wachten op de reactie van Israël op een enorme raketaanval door Iran een dag eerder, wat de angst voor een breder conflict verder aanwakkerde en de aanvoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten zou kunnen belemmeren. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beloofde dinsdagavond wraak te nemen op Iran, dat volgens hem "een grote fout heeft gemaakt en daarvoor zal boeten".

De meeste raketten werden door Israël neergehaald. Een soortgelijke maar kleinere aanval door Iran in april werd gevolgd door een beperkte Israëlische reactie, die geen blijvend effect had op de olieprijzen. 

"Hoe Israël reageert op de aanvallen en de daaropvolgende reactie van Iran zou WTI-futures gemakkelijk met 5 procent omhoog of omlaag kunnen sturen ten opzichte van de sluiting van gisteren van circa 70 dollar per vat", aldus analisten van Sevens Report Research.

"Een Israëlische aanval op nucleaire faciliteiten of olie-infrastructuur zou voldoen aan de criteria voor een bullish oliemarktrally van minimaal 5 dollar, terwijl een gedempte reactie waarschijnlijk zou betekenen dat de olieprijs terugzakt tot circa 65 - 69 dollar per vat", voegden ze toe.

Daarnaast werd gekeken naar een online bijeenkomst van OPEC en zijn bondgenoten verenigd in OPEC+. Het oliekartel en zijn belangrijkste bondgenoten, waaronder Rusland, hebben besloten om pas in december te gaan beginnen met het verhogen van de productie.

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat een daling van de Amerikaanse olievoorraden van 1,46 miljoen vaten.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 27 september zijn gestegen met 3,9 miljoen vaten naar 416,9 miljoen vaten. 

De benzinevoorraden stegen met 1,1 miljoen vaten naar 221,2 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel daalden met 1,3 miljoen vaten naar 121,6 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen ging omlaag van 90,9 naar 87,6 procent. 

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar, ofwel 0,4 procent, hoger op 70,10 dollar.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!