vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst af op vlak slot
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst af op vlak slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag vlak met nog een paar uur handel te gaan, terwijl beleggers de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten houden.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 5.703,79 punten, de Dow Jones index noteerde vlak op 42.146,96 punten en de Nasdaq noteerde vlak op 17.922,67 punten.

De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgden woensdag voor een risk off sentiment. "De vraag blijft nu wat de gevolgen zullen zijn voor de olie-export van Iran en wat er zal gebeuren met de Straat van Hormuz", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. 

"Het is duidelijk dat een verstoring van de Straat van Hormuz een schokgolf zou zijn voor de wereldeconomie. Energieprijzen zouden explosief stijgen met gevolgen voor inflatie op korte termijn wat dan op zijn beurt impact heeft op het rentebeleid en de economische motor", aldus Verstraete.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in september harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg met 143.000, na een bijgestelde stijging van 103.000 een maand eerder, terwijl economen rekenden op een groei van 128.000 banen.

Econoom Chris Larkin van E-Trade zei dat het rapport positief verraste, "wat suggereert dat de arbeidsmarkt buigt maar niet breekt. Maar het maandelijkse banenrapport van vrijdag zal het laatste woord hebben over het huidige banenbeeld en hoogstwaarschijnlijk ook over het marktsentiment op de korte termijn", zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 4 basispunten hoger op 3,791 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt steeg tot 3,631 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald met 1,3 procent. De marktindex daalde van 296,1 naar 292,3.

WTI-olie werd woensdag 0,5 procent duurder op 70,17 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen. OPEC en zijn bondgenoten verenigd in OPEC+ hebben besloten om pas in december te gaan beginnen met het verhogen van de productie.

De euro/dollar noteerde op 1,1046. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1058 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1067 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector en de fabrieksorders later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Voedselverwerkingsbedrijf Lamb Weston heeft de winst met bijna de helft zien dalen in het eerste kwartaal en gaat nu reorganiseren. Het aandeel steeg 2,9 procent.

LPL Financial heeft zijn CEO Dan Arnold ontslagen voor ongepaste uitspraken tegen medewerkers. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Nike noteerde 6,3 procent lager. De sportschoenenreus trekt zijn verwachting voor het boekjaar 2025 in en stelde de eerste beleggersdag van het bedrijf in zeven jaar uit, om de nieuwe CEO Elliott Hill meer tijd te geven om na te denken over de strategie.

Tesla heeft in het derde kwartaal meer auto's afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar, maar ook op kwartaalbasis was er een plus. Het aandeel daalde desondanks 3,8 procent.

Conagra Brands, maker van onder meer diepvriesvoeding, rapporteerde voorbeurs tegenvallende omzetcijfers en daalde 8,3 procent.

Motorfietsenbedrijf Harley-Davidson werd door Baird van de kooplijst gehaald en leverde 3,8 procent in.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!