vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen vlak gesloten
Beeld: EC

Europese beurzen vlak gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag min of meer onveranderd gesloten, terwijl beleggers de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten hielden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg fractioneel tot 521,14 punten. De Duitse DAX boekte een verlies van 0,3 procent op 19.164,75 punten en de Franse CAC 40 eindigde onveranderd op 7.577,59 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 8.290,86 punten.

De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgden voor een 'risk off' sentiment. "Militaire conflicten kunnen snel escaleren in een stevige verkoopgolf, waarbij veilige beleggingen zoals goud en staatsobligaties juist een enorme instroom zien", zei strateeg Quincy Krosby van LPL Financial.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 5 basispunten hoger op 3,800 procent, terwijl de tweejaarsrente 2 basispunten steeg tot 3,641 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone in september onveranderd bleef ten opzichte van de voorgaande maand met een werkloosheidspercentage van 6,4 procent.

Brent-olie werd woensdag 0,4 procent duurder op 73,86 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1044. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1068 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1067 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Op het aandelenfront scoorden defensiebedrijven goed. Saab en BAE Systems konden respectievelijk 2,5 procent en 2,0 procent procent bijschrijven. Rheinmetall en Thales wonnen achtereenvolgens 1,1 procent en 0,9 procent.

Olieaandelen profiteerden van de oplopende olieprijzen. Shell steeg 1,8 procent  en BP noteerde 2,1 procent hoger. TotalEnergies won 2,0 procent.

TotalEnergies is van plan om in 2024 voor 8 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen en zal hiermee in 2025 doorgaan door elk kwartaal voor 2 miljard dollar aan aandelen te kopen. Verder wil het Franse concern het dividend in 2025 met minimaal 5 procent verhogen. TotalEnergies verhoogde tevens zijn productiedoelstellingen voor de komende jaren.

Vlietgtuigaandelen hadden het door de oplopende spanningen en stijgende olieprijzen juist moeilijk. Air France-KLM daalde met 5,5 procent en Lufthansa werd 4,5 procent goedkoper. Ryanair en easyJet daalden ook, maar iets minder scherp dan hun Franse en Duitse concurrenten. 

Sportretailer JD Sports daalde 6,1 procent, ook al rapporteerde het bedrijf over het eerste halfjaar beter dan verwachte cijfers. Mogelijk werd de koers negatief beïnvloed door de tegenvallende resultaten van Nike die gisterenavond bekend werden gemaakt. Het aandeel Nike daalde op Wall Street circa 6 procent. Adidas leek juist te profiteren van de ellende bij Nike en won 1,9 procent.

Een opvallende stijger was Prosus, dat 3,0 procent duurder werd, nadat Tencent in Hongkong bijna 6 procent in waarde steeg. "In Hongkong lijken beleggers zich vanmorgen niet druk te maken om de spanningen in het Midden-Oosten. Zij zijn vooral bang om de boot te missen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. De beurzen in Hongkong zijn na een lang weekend vandaag weer open gegaan.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 5.712,63 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!