vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Tech en Shell koplopers in groene AEX
Beeld: Euronext

Tech en Shell koplopers in groene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag toch hoger gesloten, nadat de ochtendwinst even dreigde te verdampen na de opening van Wall Street. De winst was te danken aan de techsector en oliereus Shell.

De AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 916,86 punten. 

De toegenomen spanningen in het Midden-Oosten hielden beleggers duidelijk bezig, merkten analisten op.

Toen Wall Street na de opening wegzakte ondanks een sterk banencijfer van ADP, zakte ook de AEX mee, maar vervolgens herstelden de Amerikaanse beurzen weer tot het niveau van dinsdagavond.

Het ADP meldde in september een sterker dan verwachte banengroei van 143.000.

"De banencijfers van ADP zouden normaliter het sentiment bepalen op een dag als vandaag, maar momenteel zijn beleggers meer bezig met het scenario waarin er een flinke verstoring in de olieproductie kan komen na de aanval van Iran op Israël", stelde CIO Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, wijzend op de olieprijs, die zowel dinsdag als woensdag met enkele procenten steeg.

Volgens Aslam wijst deze stijging erop dat beleggers verwachten dat Israël misschien een tegenaanval zal doen, na de rakettenregen vanuit Iran, maar dat het daar vervolgens bij zal blijven en er geen echte oorlog tussen de twee landen uitbreekt. Iran heeft verklaard dat de raketten een vergelding zijn voor de dood van Hezbollah-leider Nasrallah door een Israëlisch bombardement in Libanon.

De olieprijs zakte in de namiddag weer terug en steeg uiteindelijk minder dan 1 procent tot 70,44 dollar voor een vat WTI-, nadat de stijging eerder op de dag nog meer dan 2 procent bedroeg. In de namiddag bleken de Amerikaanse oliereserves afgelopen week te zijn gestegen met 3,9 miljoen vaten.

Intussen blijven Amerikaanse aandelen voorlopig interessanter dan Europese, volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management. Europese consumenten sparen te veel en beleggen te weinig en de Amerikaanse economie groeit harder. En dat zien we op de beurs terug, en dat is niet meer alleen bij de grote techbedrijven, aldus Juvyns.

Klik hier voor: Amerikaanse aandelen blijven interessanter dan Europese

De winsten in Amsterdam werden vanochtend gedreven door Prosus, dat circa 3 procent steeg. De waarde van Prosus hangt af van het grote belang in Tencent, dat in Hongkong bijna 6 procent steeg. "In Hongkong lijken beleggers zich vanmorgen niet druk te maken om de spanningen in het Midden-Oosten. Zij zijn vooral bang om de boot te missen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,1044. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Prosus 3,0 procent, op de voet gevolgd door de halfgeleiders.

Besi, ASML en ASMI zaten weer in de lift en behoorden tot de sterkste stijgers met koerswinsten van 2 tot 3 procent. KKR overweegt om een bod uit te brengen op ASMPT. ASMI is een grootaandeelhouder in ASMPT met een belang van circa 25 procent. Analisten van Citi en Berenberg verlaagden vanochtend hun koersdoelen voor de Nederlandse chippers.

Shell liftte mee op de hogere olieprijs en werd 1,8 procent meer waard.

DSM-Firmenich verloor 1,7 procent en was de sterkste daler in de AEX. Het bedrijf rondde de verkoop af van haar gistextractbedrijf aan Lesaffre.

Exor steeg een bescheiden 0,1 procent, nadat KBC Securities gestart is met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 120,00 euro.

In de Midkap won flitshandelaar Flow Traders 3,2 procent en postkluisjesbedrijf InPost werd 2,6 procent meer waard.

Air France-KLM was de gebeten hond met een koersverlies van 5,5 procent. Hoge energieprijzen zijn doorgaans niet goed voor luchtvaarders.

In de AScX was Pharming de winnaar met een bescheiden plus van 1,0 procent.

Hoewel defensiebedrijven in Europa en Amerika het woensdag goed deden onder invloed van het wapengekletter, was Theon, een fabrikant van nachtkijkers, een van de sterkste dalers in de AScX met een koersverlies van 2,0 procent. NX Filtration en ForFarmers verloren meer dan 2 procent.

Tussenstand Wall Street

DE S&P500 index noteerde rond sluitingstijd in Europa vrijwel vlak, na een lagere start. Technologiebeurs Nasdaq stond 0,4 procent hoger. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!