vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Damrak blij met Chinese stimulus
Beeld: ABM Financial News

Damrak blij met Chinese stimulus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week aardig gestegen, geholpen door de aankondiging van Chinese stimuleringsmaatregelen. Op een slot van 917,43 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 2,2 procent. Met een slotstand van 897,55 punten vorige week vrijdag, daalde de hoofdindex toen 0,2 procent op weekbasis.

Het was deze week bijna elke dag raak, zag investment manager Simon Wiersma van ING, met diverse renteverlagingen door de People's Bank of China en het bericht dat de Chinese overheid van plan is om commerciële banken van vers kapitaal te voorzien. 

"Het is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat Beijing kapitaal aan banken verschaft. Ook zijn er geruchten over het uitdelen van cash geld aan de armste Chinezen om de consumptie aan te jagen. Je begrijpt dat dit door beleggers goed wordt opgepakt", volgens Wiersma.

Maar volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild, maakt één zwaluw nog geen zomer. "China's droom om de Amerikaanse economie te overtreffen kan nog even in de ijskast worden gezet."

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management denkt dat de stimuleringen in China een goed moment zijn om te investeren in opkomende markten, maar nog even geduldig te zijn met beleggen in China zelf. Daarbij wees hij ook op de renteverlagingen van de Fed, die de dollar zullen drukken. "Wat historisch altijd positief is geweest voor opkomende markten."

Klik hier voor: perfect moment om te beleggen in opkomende markten

Het was in elk geval een sterke beursweek in Azië. Op weekbasis stegen de Hang Seng en Shanghai Composite met zo'n 13 procent.

Volgens Wiersma van ING is het "fascinerend om te zien hoe een verguisde regio (China) nu ineens weer volop in de belangstelling staat en 'de kudde' beleggers achter elkaar aanloopt en over elkaar heen valt om maar niets te missen."

Voor de camera van ABM Financial News zei Vranken afgelopen week dat beleggers de laatste maanden van dit jaar gewoon in aandelen kunnen blijven om "behoorlijke resultaten" te boeken. Hij adviseert daarbij vooral rentegevoelige aandelen, aangezien centrale banken wereldwijd de rente verlagen, zoals afgelopen week in Zwitserland.

Klik hier voor: blijf in aandelen

Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen hangt de ontwikkeling van de aandelenmarkten in de komende weken "voornamelijk af van hoe de Amerikaanse economie zich verder ontwikkelt", 

"De centrale bankiers zelf zijn daar tamelijk optimistisch over. Zij verwachten de komende kwartalen een stabiele groei van ongeveer twee procent. Als dit scenario uitkomt, kan dit worden gezien als een 'zachte landing' en kan de aandelenrally zich voortzetten. Stelt de economie daarentegen teleur, dan zullen aandelen waarschijnlijk hetzelfde doen, zelfs ondanks de monetaire versoepelingen", aldus de econoom.

Uit definitieve cijfers bleek afgelopen week dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is gegroeid met 3,0 procent. Verder kwam de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-kerninflatie in augustus uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Dat was conform de verwachting. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.

"De favoriete prijsmaatstaf van de Federal Reserve bevindt zich op het juiste pad naar 2 procent inflatie op jaarbasis", oordeelden economen van ING en dus kan de Amerikaanse centrale bank zich meer richten op de groei en werkgelegenheid. 

"In een omgeving waar de inflatie zich veel beter lijkt te gedragen, zal de druk van de markt voor aanhoudende substantiële renteverlagingen door de Fed aanhouden", volgens ING. 

Als de werkloosheid eind volgende week weer stijgt naar 4,3 procent en de banengroei minder dan 75.000 bedraagt, dan zal de roep om een tweede renteverlaging met 50 basispunten sterk toenemen, blikte ING vooruit.

Ook was er aandacht voor mondiale inkoopcijfers. Die toonden onder meer een fractionele groei van de dienstensector in de eurozone in de maand september, terwijl de industrie verder kromp. 

"De eurozone beweegt richting stagnatie", aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijke opleving, maar dat was in september alweer voorbij. 

De econoom wees ook op het feit dat de inflatie verder afkoelt, hetgeen welkom nieuws zal zijn voor de Europese Centrale Bank. De kans op een renteverlaging in oktober neemt hiermee ook toe.

In de VS kromp de industrie in september harder en was sprake van een lichte groeivertraging in de dienstensector. Volgens econoom Chris Williamson blijft de Amerikaanse economie echter stevig groeien, maar verzwakt de maakindustrie en neemt de politieke onzekerheid toe. 

"Een heracceleratie van de inflatie wordt ondertussen ook gesignaleerd", volgens de econoom, wat suggereert dat de Fed haar inflatiedoelstelling in de gaten moet houden, terwijl wordt geprobeerd om de economische opleving vast te houden, aldus Williamson.

De euro/dollar handelde vrijdag rond de 1,12. De olieprijzen daalden op weekbasis met zo'n 5 procent. De oliemarkten slaagden er niet in om te profiteren van de bredere rally op de aandelenmarkten als gevolg van de Chinese stimuleringsmaatregelen, zag Ole Hansen van Saxo Bank.

"De zwakte in de olieprijs wordt veroorzaakt door een bericht waarin staat dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol", volgens de grondstoffenanalist.

Stijgers en dalers

Prosus won 17,8 procent op weekbasis. Het Chinese Tencent, waar Prosus een groot belang in heeft, steeg afgelopen week met 12,7 procent in Hongkong. De Indiase maaltijdbezorger Swiggy, waar Prosus ook een belang in heeft, wil een notering aan de beurs van India, werd afgelopen week verder bekend.

Onder de hoofdaandelen wonnen de halfgeleiders Besi, ASMI en ASML respectievelijk 2,1, 4,2 en 5,7 procent. Laatstgenoemde blijft het favoriete Europese techaandeel van Citi, schreef de bank afgelopen week. KBC Securities verhoogde het advies op ASML van Houden naar Accumuleren, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 920 tot 850 euro.

Er was afgelopen week ook genoeg sectornieuws. Bijvoorbeeld de positief ontvangen cijferrapportage van de Amerikaanse sectorgenoot Micron, dat ook met een sterke outlook kwam. Daarnaast meldde SK Hynix dat het is gestart met de massaproductie van de eerste 12-layer HBM3E geheugenchip met 36GB. Intel kon op overnameinteresse rekenen van Qualcomm en zou mogelijk ook miljarden tegemoet kunnen zien van investeringsmaatschappij Apollo. Daarnaast zouden TSMC en Samsung overwegen om grote fabrieken te bouwen in de Verenigde Arabische Emiraten om te helpen voldoen aan de toekomstige vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie. 

Overnamegeruchten waren er afgelopen week ook in de bankensector. UniCredit vergrootte het belang in Commerzbank naar 21 procent. De Italiaanse bank sprak recent de ambitie uit om zijn Duitse sectorgenoot over te nemen. De Duitse overheid zei afgelopen week dat men voorlopig niet van plan is het belang in Commerzbank te verkopen. Volgens marktkenners is een fusie tussen UniCredit en Commerzbank daardoor op korte termijn onwaarschijnlijk. Commerzbank zelf zei afgelopen week dat het in de komende jaren de winstgevendheid en rendement voor aandeelhouders wil verhogen. De bank blijft geloven in een onafhankelijke strategie.

ING daalde met 1,0 procent en ABN AMRO verloor 0,1 procent. NN kondigde afgelopen week de verkoop van de Turkse activiteiten aan. Het aandeel sloot vlak op weekbasis. Verder stonden uitgevers Wolters Kluwer en RELX onder druk, met verliezen van iets meer dan een half procent.

AkzoNobel gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. De structurele aanpassingen worden naar verwachting eind 2025 afgerond. Hoeveel Akzo denkt te kunnen besparen of hoeveel kosten er gemoeid zijn met de maatregelen, meldde het bedrijf dinsdag niet. Het aandeel steeg met 10,5 procent op weekbasis en belandde daarmee aan de bovenkant van de hoofdindex.

UBS verlaagde het koersdoel voor Heineken afgelopen week van 100,00 naar 95,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. De Zwitserse bank is minder optimistisch over het derde kwartaal dan de consensus. En om de koers omhoog te krijgen, is minder volatiliteit en een betere executie nodig, aldus UBS. Het aandeel Heineken steeg op weekbasis 2,0 procent bij een slot van 80,88 euro op vrijdag.

Exor won 2,6 procent op weekbasis, na het presenteren van de halfjaarresultaten. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel iets te verhogen.

KPN werd afgelopen week door KBC Securities op de kooplijst gezet. Het aandeel ging er afgelopen week 1,2 procent op vooruit.

Hekkensluiter Shell verloor door de dalende olieprijzen 4,3 procent op weekbasis, maar het aandeel blijft de sectorfavoriet van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank hanteert een koersdoel van 45 euro.

ArcelorMittal profiteerde vermoedelijk ook van het goede nieuws uit China en steeg met 9,0 procent in de hoofdindex, terwijl Aperam ruim 10 procent won in de Midkap.

De koers van Air France-KLM schoot afgelopen week 5,6 procent omhoog nadat JPMorgan het advies verhoogde van Onderwogen naar Overwogen. 

Fugro was de grootste daler in de AMX, met een verlies van 3,2 procent en InPost en Arcadis daalden op weekbasis met ruim 2 procent. Alfen eindigde bovenaan met een weekwinst van 11 procent.

CTP hield afgelopen week beleggersdagen in Servië en Roemenië, maar volgens analisten van Jefferies kwam daar niets spectaculairs uit. Het aandeel steeg met 0,6 procent.

Flow Traders werd 4,3 procent duurder na een update in aanloop naar de derde kwartaalcijfers, waarin de flitshandelaar aangaf te profiteren van de toegenomen volatiliteit.

In de AScX was BAM afgelopen week een uitblinker met een koerswinst van 7,7 procent, na een positief rapport van ABN AMRO waarin het koersdoel werd verhoogd naar 5,90 met herhaling van het koopadvies. Concurrent Heijmans steeg met 6,4 procent op weekbasis.

Pharming steeg met 13,6 procent. Het biotechbedrijf ontving marktgoedkeuring van de Britse toezichthouder MHRA voor de verkoop van zijn medicijn Joenja voor de behandeling van APDS, een zeldzame en progressieve primaire aandoening aan het immuunsysteem.

Verder ging Fastned aan kop met een plus van 14,8 procent op weekbasis en leverde Azerion 10,1 procent in.

Accsys daalde met 1,3 procent. De houtveredelaar heeft in Sameet Vohra een nieuwe CFO gevonden, die op 30 september begint. Financieel directeur Steven Salo vertrok in mei bij het bedrijf, na pas een jaar in dienst te zijn geweest.

Brunel steeg op weekbasis met 3,0 procent. Brunel profiteerde mogelijk van een koopadvies van beursexpert Geert Schaaij van Beursgenoten. 

Onward Medical kondigde aan dat het vanaf 24 september ook genoteerd is aan Euronext Parijs, naast de bestaande noteringen aan Euronext Brussel en Amsterdam. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Het aandeel won afgelopen week 4,7 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!