vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen krijgen steun van luxemerken en chippers
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen krijgen steun van luxemerken en chippers

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, met nieuwe records voor de Stoxx Europe 600 en de Duitse DAX. De Stoxx Europe 600 steeg met 1,3 procent tot 525,61 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,7 procent op 19.238,36 punten. De Franse CAC 40 won 2,3 procent bij een stand van 7.742,09 punten. De Britse FTSE ging 0,2 procent hoger op 8.284,91 punten.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets is het positieve sentiment in Azië overgewaaid naar Europa en de VS.

"De recente economische maatregelen van de centrale bank in China hebben veel vertrouwen gegeven aan traders in Azië, en dit heeft geresulteerd in sterke stijgingen voor aandelenindices", volgens de marktkenner. De Shanghai Composite steeg donderdag met 3,6 procent en de Hang Seng met 4,2 procent.

De verbeterde stemming in China werkte meteen door in de koersen van Europese fabrikanten van luxeartikelen, zoals Kering en LVMH. Europese chipaandelen lagen er vandaag ook goed bij, na positief ontvangen cijfers van het Amerikaanse Micron woensdagavond.

Op macro-economisch vlak was er onder meer aandacht voor het Zwitserse rentebesluit. De Swiss National Bank verlaagde de rente met 25 basispunten tot 1,00 procent.

De Zwitserse centrale bank zei dat meer verlagingen mogelijk nodig zijn in de komende kwartalen en dat het actief wil optreden op de valutamarkt als dat nodig is. ING had verwacht dat de centrale bank wat explicieter zou aangeven wat het wil doen om de sterke Zwitserse frank te beteugelen. De munt noteerde donderdag ten opzichte van de euro licht hoger op 1,0574. 

De euro/dollar handelde rond het slot in Europa op 1,1180, terwijl de Duitse obligatierente licht daalde. In Amerika stegen de rentes licht.

De olieprijzen daalden fors, hetgeen energieaandelen in Europa stevig onder druk zette. WTI werd 2,6 procent goedkoper.

De zwakte wordt veroorzaakt door berichten dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol, volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank.

Bedrijfsnieuws

Luxe-fabrikanten LVMH, Kering en Hermès deden vandaag goede zaken in de Franse CAC 40, met plussen van circa 9 tot 10 procent. Ook Pernod Ricard viel in die categorie en sloot 5,7 procent hoger, terwijl L'Oreal 7,0 procent kon bijschrijven.

Europese energiebedrijven waren juist de gebeten hond. TotalEnergies daalde met 2,3 procent, Shell verloor 4,3 procent en BP leverde 4,1 procent in.

Prosus was de sterkste stijger met een plus van bijna 8 procent in de Euro Stoxx 50. Het bedrijf ontleent zijn waarde vooral aan zijn belang in de Chinese internetreus Tencent, dat vanochtend in Hongkong 6,1 procent meer waard werd.

Halfgeleiderbedrijven ASML, STMicroelectronics en Infineon waren ook in trek met plussen van 3,4, 2,9 en 4,8 procent na de cijfers van Micron.

In Frankfurt sloot Commerzbank fors hoger, met een plus van bijna 7 procent. De bank verzet zich tegen de overname door UniCredit en verhoogde zijn winstdoelen. Het dividend gaat fors omhoog, om beleggers aan boord te houden. UniCredit steeg donderdag met 4,8 procent.

Sartorius blonk uit met een koerswinst van circa 8 procent in de DAX. BASF daalde licht. De chemiereus verzelfstandigt zijn niet-kernbedrijven, waaronder de agrochemietak en het verf- en coatingsbedrijf.  

De maker van sterke dranken Diageo waarschuwde voor uitdagingen in het huidige consumentenklimaat. Het aandeel won toch 4,7 procent in Londen.

Teleperformance was een sterke daler in Parijs met een min van 4,7 procent. Telecombedrijf Orange en defensiebedrijf Rheinmetall sloten ook lager.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet zien stagneren terwijl de winst onder druk stond, maar het concern kondigde wel aan om eigen aandelen in te kopen. Het aandeel daalde met 4,6 procent in Stockholm.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een half procent in de plus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!