vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Air France-KLM uitblinker op lichtrood Damrak
Beeld: Euronext

Air France-KLM uitblinker op lichtrood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten, na een rustige handelsdag, waarin de halfgeleiders wat herstel lieten zien in navolging van Nvidia, terwijl financials een stap terug deden.  

De AEX daalde 0,1 procent tot 906,03 punten en de Midkap-index verloor 0,5 procent.

Volgens analisten van SEB verwerkten beleggers vooral de laatste macro-economische ontwikkelingen, waaronder een tegenvallende cijfer voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen van dinsdag. De markt houdt er nu in toenemende mate rekening mee dat de Fed ook in november een grote renteverlaging van 50 basispunten aankondigt.

Ondertussen verlaagden ook de Chinese, de Zweedse en de Tsjechische centrale bank woensdag de rentes. Zweden en Tsjechië beperkten zich tot 25 basispunten, maar Zweden voorziet nog wel meer verlagingen dit jaar.

De Chinese renteverlaging gaf de Aziatische aandelenmarkten opnieuw vleugels, nadat op dinsdag al flinke winsten werden geboekt. De verlaging van de eenjarige rente van 2,3 naar 2,0 procent was volgens analisten geen verrassing.

"Eindelijk lijken de beleidsmakers overtuigd dat er serieuze maatregelen nodig zijn om de Chinese economie op gang te helpen", zei investment manager Simon Wiersma van ING, die nog meer stappen verwacht.

Voor de Fed zijn de PCE-inflatiecijfers op vrijdag van belang.

In de namiddag bleek dat er in augustus minder nieuwbouwhuizen werden verkocht in Amerika, dan in juli: een daling van bijna 5 procent, na een forse stijging de maand daarvoor. De gemiddelde huizenprijs daalde van 508.000 nar 493.000 dollar.

De euro/dollar koerste licht lager op 1,1156. De Amerikaanse dollar zag recent de laagste koers sinds de zomer van 2023, merkte beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx op, en dat is vaak goed nieuws voor de aandelenkoersen. "Doorgaans is het zo dat de aandelenmarkt de sterkste rally kent wanneer de dollar sterk verzwakt en vice versa."

De olieprijs stond ruim een procent lager, op 70,40 dollar voor een vat WTI en 74,14 dollar voor Brent. De Amerikaanse olievoorraden daalden afgelopen week sterker dan verwacht, met 4,5 miljoen vaten, in plaats van de voorspelde 0,8 miljoen, terwijl ook de voorraden benzine, diesel en stookolie afnamen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Besi 1,0 procent, net als sectorgenoot ASML. De stijgingen vallen samen met hernieuwd enthousiasme bij beleggers over technologie en de AI-revolutie, getuige de koerswinsten voor het aandeel Nvidia, dat de weg omhoog weer lijkt in te slaan met een paar dikke plussen in de afgelopen paar dagen.

Philips kon 1,5 procent bijschrijven en was de sterkste stijger in de AEX.

Exor sloot 0,9 procent lager, na halfjaarresultaten dinsdag nabeurs. De intrinsieke waarde steeg met 9 procent in de eerste helft van 2024, maar de beleggingen deden het minder goed dan de wereldwijde aandelenindex van MSCI, die 14 procent steeg. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel iets te verhogen.

KPN werd door KBC Securities op de kooplijst gezet en sloot vrijwel vlak. 

Financials deden een stap terug. ING verloor 1,7 procent, en Aegon en NN Group ongeveer een procent. Betaalbedrijf Adyen leverde 2,0 procent in en was de sterkste daler. NN kondigde vanochtend de verkoop van de Turkse activiteiten aan. 

Shell verloor door de dalende olieprijs 1,7 procent. Ook andere grote Europese energiebedrijven zoals Totalenergies in Parijs verloren waarde.

De koers van Air France-KLM schoot 6,0 procent omhoog nadat JPMorgan het advies verhoogde van Onderwogen naar Overwogen. 

Corbion schreef 5,1 procent bij. Corbion nomineerde Philips-CFO Abhijit Bhattacharya en Karen-Marie Katholm als commissarissen. Bhattacharya vertrekt in oktober bij Philips. 

Arcadis was de sterkste daler bij de Midkap-fondsen met een verlies van 2,9 procent, gevolgd door oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore, met verliezen van bijna 2 procent.

Fastned daalde 0,5 procent nadat het bedrijf een nieuwe uitgifte van obligaties aankondigde.

Onder de kleinere fondsen was NX Filtration de grootste winnaar met 2,9 procent koerswinst, terwijl bioplasticbedrijf Avantium 2,1 procent meer waard werd. Azerion leverde 3,2 procent in.

Wall Street

Aan het einde van de Amsterdamse beursdag noteerden de Amerikaanse beurzen vrijwel onveranderd. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!