vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Bescheiden verliezen in AEX
Beeld: ABM Financial News

Bescheiden verliezen in AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,2 procent tot 905,21 punten.

Volgens analisten van SEB verwerken beleggers vandaag vooral de laatste macro-economische ontwikkelingen, waaronder cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen van dinsdag, die tegenvielen. "De data ondersteunen de beslissing van de Federal Reserve om de rentes afgelopen week met 50 basispunten te verlagen", aldus SEB. De markt houdt er nu in toenemende mate rekening mee dat de centrale bank ook in november een dergelijke stap zal nemen.

Ondertussen verlaagden zowel de Chinese als de Zweedse centrale bank vanochtend de rentes. In Zweden ging de rente met 25 basispunten omlaag. "Maar een verlaging van 50 basispunten was vooraf ook niet uitgesloten", aldus SEB.

"Indien de vooruitzichten voor de inflatie en de economische activiteit onveranderd blijven, zal de rente ook in de laatste twee bijeenkomsten van dit jaar worden verlaagd", blikte Riksbank zelf vooruit.

De Chinese renteverlaging gaf vanochtend opnieuw vleugels aan de Aziatische aandelenmarkten, nadat op dinsdag al flinke winsten werden geboekt. Ditmaal werd een eenjarige rente verlaagd van 2,3 naar 2,0 procent. Volgens analisten was dit geen verrassing.

"Eindelijk lijken de beleidsmakers ervan overtuigd dat er serieuze maatregelen nodig zijn om de Chinese economie op gang te helpen. We verwachten dat er nog meer maatregelen zullen volgen", zei investment manager Simon Wiersma van ING. 

Diverse Fed-leden spreken later deze week, onder wie voorzitter Jerome Powell op donderdag. De PCE-inflatiecijfers kunnen op vrijdag de aandacht trekken.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1186. De Amerikaanse dollar zag zijn laagste koers sinds de zomer van 2023, merkte beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx op. "Doorgaans is het zo dat de aandelenmarkt de sterkste rally kent wanneer de dollar sterk verzwakt en vice versa."

De olieprijzen koersten licht hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Philips 0,8 procent en Exor 1,2 procent. Exor heeft in de eerste helft van 2024 de intrinsieke waarde zien toenemen, maar deed het minder goed dan de aandelenbeurzen wereldwijd. De intrinsieke waarde van Exor bedroeg eind juni 38,3 miljard euro, een stijging van 9 procent naar 178,46 euro per aandeel. De MSCI World Index steeg in diezelfde periode met 14 procent. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel voor het aandeel Exor wat te verhogen.

ING verloor 1,3 procent en Aegon 1,5 procent.

Air France-KLM schoot in de AMX 7,6 procent omhoog na een gunstig rapport van JPMorgan, waarin het advies voor het aandeel van Onderwogen naar Overwogen ging. Corbion schreef 4,4 procent bij. Corbion normeerde Abhijit Bhattacharya en KarenMarie Katholm als commissaris voor een periode van vier jaar vanaf de jaarvergadering in mei 2025. Bhattacharya is sinds 2015 CFO van Philips, waar hij per 1 oktober vertrekt.  

Onder de kleinere fondsen won Fastned 2,7  procent en daalde Ebusco met 2,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!