vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen blij met Chinese stimulus
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen blij met Chinese stimulus

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond het middaguur hoger. De Stoxx Europe 600 index steeg met 0,7 procent tot 519,86 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,6 procent op 18.965,77 punten. De Franse CAC 40 won 1,5 procent bij een stand van 7.621,15 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent hoger op 8.287,58 punten.

Beleggers reageerden enthousiast op een zeldzame persconferentie van de People’s Bank of China. Voorzitter Pan Gongsheng kondigde vanochtend een pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen aan om de economische groei aan te jagen.

Nadat maandag al de beleidsrente voor leningen met een looptijd van veertien dagen werd verlaagd, kondigde de centrale bank vanochtend onder meer een verlaging van de zevendaagse rente en van de reserve-eisen voor banken aan.

De Chinese tienjarige rente daalde vervolgens kortstondig tot onder de 2,0 procent en daarmee het laagste niveau ooit.

Maar op iets langere termijn blijft de vraag of dit soort financiële versoepeling voldoende is om een positieve vertrouwensspiraal en een blijvend herstel van de binnenlandse vraag op gang te brengen, klonk het uit de marktenzaal van KBC.

"In dit verband hebben de maatregelen ter ondersteuning van de beurs en de vastgoedsector toch iets van 'symptoombestrijding'. Naast de monetaire inspanning luidt vanmorgen dan ook vooral een roep om fiscale steun", volgens Peter Wuyts van KBC.

De Chinese stimuleringsmaatregelen zullen waarschijnlijk een neutraal effect hebben op de Europese kredietverlening, omdat het beleid de nationale economie eerder aan de aanbodzijde dan aan de vraagzijde zal stimuleren, volgens UniCredit. De spreads van Europese kredieten met een lagere rating kunnen licht toenemen door aanhoudende zorgen over de economische groei in de eurozone, aldus de analisten van de Italiaanse bank.

Die zorgen werden vanochtend onderstreept door opnieuw teleurstellende data uit Duitsland. De Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen viel in september terug tot 85,4, wat een tegenvaller was.

Het was de vijfde maand op rij dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland daalde en dit illustreert dat de Duitse economie momenteel vastzit in een vicieuze cirkel van economische stagnatie, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De euro/dollar handelde rond het middaguur licht hoger op 1,1145, terwijl de olieprijzen met zo'n 2,5 procent stegen, gesteund door de Chinese stimulus. De obligatierentes stegen licht aan beide kanten van de oceaan.

Stijgers en dalers

Aan de grondstoffensector gerelateerde aandelen zaten vanochtend in de lift, net als de aandelen van luxemerken, beide profiterend van het nieuws uit China. ArcelorMittal won 4,9 procent in Parijs en Amsterdam, terwijl in Londen mijnbouwers er goed bij zaten, met winsten van 4,6 tot 6,7 procent voor Glencore, Antofagasta en Anglo American.

LVMH steeg vanochtend 4,3 procent in de Franse CAC 40, terwijl Hermes 4,4 procent won en Kering er 5,1 procent op vooruit ging. Swatch won 3,1 procent in Zürich en Moncler steeg met 1,0 procent in Milaan. Burberry ging 4,7 procent hoger in Londen.

Toch werd UBS minder positief over een aantal luxemerken. De Zwitserse bank kwam met koersdoelverlagingen voor LVMH, Kering en Hermes, terwijl het advies voor Moncler en Swatch werd verlaagd naar respectievelijk Neutraal en Verkopen.

"De Chinese vraag is zo slecht als we hadden verwacht en een snel herstel is onwaarschijnlijk", aldus UBS. Bank of America kwam maandag al met een negatief rapport over de luxesector.

In Frankfurt waren de aandelen van autofabrikanten in trek. Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche en BMW wonnen tussen de 2 en 4 procent. De Duitse autoindustrie staat onder druk en Berlijn zou bezig zijn met ondersteunende maatregelen. BMW en Mercedes kwamen recent met winstwaarschuwingen en verwezen daarbij ook naar de verslechterde vraag in China. Mogelijk reageren beleggers in de sector enthousiast op de Chinese maatregelen die dinsdag zijn aangekondigd.

Verder deden financials dinsdag goede zaken. Commerzbank won 2,3 procent op de Duitse beurs, Société Générale steeg met 2,1 procent en Barclays en Standard Chartered wonnen respectievelijk 2,8 en 4,0 procent. ING ging 0,7 procent hoger in Amsterdam.

AkzoNobel gaat circa 2.000 banen schrappen om zo de kosten te verlagen. De structurele aanpassingen worden naar verwachting eind 2025 afgerond. Hoeveel Akzo denkt te kunnen besparen of hoeveel kosten er gemoeid zijn met de maatregelen, meldde het bedrijf dinsdag niet. Het aandeel steeg in Amsterdam met 0,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtgroene opening tegemoet. Futures op de S&P noteerden rond het middaguur tot 0,2 procent hoger.

Wall Street sloot maandag hoger, met opnieuw een record voor de Dow Jones index en de S&P. De toonaangevende index steeg 0,3 procent tot 5.718,57 punten, de Dow Jones won 0,2 procent op 42.124,65 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent hoger op 17.974,27 punten. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!